Закон і Бізнес


Чужинцям видніше


№49 (1451) 14.12—20.12.2019
3444

Тенденція залучати іноземців до перевірки доброчесності набирає обертів. Тепер і членів Вищої ради правосуддя будуть попередньо відбирати міжнародні експерти.


Представники фракції партії «Голос» вирішили, що суб’єкти призначення членів ВРП та конкурсні комісії, які ними утворюються, не здатні без іноземної допомоги оцінити професійні та моральні якості кандидатів. Тому зареєстрували проект «Про внесення змін до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» щодо визначення порядку обрання (призначення) на посади членів ВРП» (№2536).

Механізм ще простіший, ніж при доборі суддів Вищого антикорупційного суду чи членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів: громадська рада міжнародних експертів подаватиме Президенту, парламенту, з’їздам та конференції списки кандидатів, з яких і можна буде призначати членів ВРП. Причому це має бути саме ГРМЕ, утворена і для відбору суддів ВАКС.

Проект нібито говорить, що іноземці лише перевіряють кандидатів на відповідність установленим законом вимогам та обмеженням. Проте саме ГРМЕ буде уповноважена подавати остаточні списки кандидатів для призначення. Тобто без її згоди жоден член ВРП призначений не буде.

Логічно було б, аби усіх високопосадовців, включаючи членів Уряду, також попередньо перевіряв хтось з-за кордону. І вже погоджений ними перелік передався парламенту та Президенту.