Закон і Бізнес


Фахівці зі всього світу розповіли про досвід захисту прав людини у судах


10.12.2019 12:03
3652

Неможливо захистити права людини, формально цитуючи рішення ЄСПЛ у мотиваційній частині суддівського рішення. Слід змінити ставлення служителів Феміди та навчити їх відповідальності за захист людських свобод.


9 грудня, у міжнародний день прав людини у залі Пленуму Верховного Суду відбулась конференція «Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та вдосконалення стандартів», передає «Закон і Бізнес».

Начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти  Національної школи суддів Тетяна Фулей заявила, що неможливо ефективно здійснювати захист прав людини без зміни ставлення та способу мислення. Адже сьогодні часто використовують практику Європейського суду з прав людини задля того, щоб підтримувати репутацію.

Начальниця департаменту міжнародного співробітництва Національної школи суддів та прокуратури Польщі Агнєшка Клучицька-Цикоцка також наголосила на необхідності зміни ставлення суддів до своєї роботи та прав людини. Адже всі судді несуть відповідальність за захист людських прав і свобод і саме від них це залежить.

Щоб служителі Феміди могли краще захищати права тих людей, які особливо потребують захисту, зокрема інвалідів, поляки планують запровадити спеціальний курс щодо людей з інвалідністю, і читатимуть лекції на цьому курсі представники асоціацій цієї категорії людей.

Закон і Бізнес