Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 48/2019. Анонс публікацій


06.12.2019 16:44
2693

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 48/2019, 7 – 13 грудня 2019 р.


Чи справді позиція парламенту є ударом по незалежності суддів? Як законодавча влада розцінює дії судової гілки і який судовий орган вважає нелегітимним? Коли працівники апарату зможуть розраховувати на стабільну оплату праці? І, нарешті, яким буде результат реформи? Про це «ЗіБ» розповіла голова Комітету ВР з питань правової політики, народний депутат України, доктор юридичних наук Ірина ВЕНЕДІКТОВА.

 

З огляду на реформу прокуратури та правоохоронних органів бізнесу варто готуватися до запровадження нових правил гри. Передусім це може істотно вплинути на рівень рейдерства в державі. Адже, крім реформи правоохоронних органів, планують змінити і Кримінальний кодекс. За таких умов напередодні 9 Kyiv criminal law forum ми звернулися до партнера EQUITY LF Тараса ПОШИВАНЮКА, щоб дізнатися про наслідки таких реформ.

 

Аби захистити свою постанову про звільнення Голови Конституційного Суду, тим, хто її прийняв, довелося піти на безпрецедентний крок. Тепер будь-які акти КС — поза юрисдикцією судів. Докладніше про це — у статті  «Примат повноважень».

 

Забезпечення єдності судової практики — це реалізація принципу правової визначеності, що є одним із головних аспектів верховенства права та створює умови для передбачуваності судового рішення. Саме така діяльність Верховного Суду забезпечує дотримання принципу рівності всіх громадян перед законом. Як розвантажити ВС і гарантувати право громадян на справедливість розповів у статті «Удосконалення перегляду» ВІКТОР БРАТАСЮК, суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, к.ю.н.

 

Незважаючи на обговорення важливих питань, таких як запровадження детективної діяльності в Україні, народні депутати найбільше часу присвятили боротьбі з палінням. Через що МОЗ мало не залишився без роботи. Які проекти щодо змін до КпАП розглядали нардепи , читайте у статті «Закінчили за здоров’я».

 

Судді, адвокати та теоретики права намагаються віднайти коріння проблеми зловживання процесуальними правами. Чи готові вони викорчовувати його з практики, що склалася?  Хто винний у зловживанні правами і як із цим боротися, читайте у матеріалі «Дефініції та девіації».

 

Щороку відбувається велика кількість форумів, але зрозуміло, що представники правничого середовища відвідують відповідні заходи не лише з метою підвищення кваліфікації. Адже ті, хто практикує, добре вміють читати законодавство. Відсутністю креативності вітчизняним правникам теж ніхто не може дорікнути. Навіть незважаючи на те, що відповідні заходи відбуваються регулярно, попит на них не зменшується. Про що та з ким домовлялися арбітражні керуючі під час V форуму з конкурсного права, дізнаєтесь у статті «Тест на банкрутство».

 

Затягування справ неодноразово ставало причиною скарг. Тому суддя вирішив зробити все максимально швидко — за один день і справу отримати, і сторони викликати, й ухвалу винести. Про те, як законники покарали за надто швидкий розгляд клопотання, читайте у матеріалі «Принцип диспозитивності».

 

Повторювати 3 прості повідомлення якнайчастіше, надавати інформацію раніше за своїх «ворогів» та не використовувати складних слів і юридичних термінів — так треба спілкуватись із суспільством, щоб воно довіряло. Які поради щодо діалогу із ЗМІ надали суддям, дізнаєтесь у матеріалі «Птахи комунікації».

 

Земельні спори залишаються тією категорією справ, що раз у раз вимагають утручання найвищого судового органу. У черговому дайджесті містяться деякі правові позиції Верховного Суду щодо вирішення таких спорів. Які права в орендаря-спадкоємця і як виправити метричну помилку в кадастрі, розповілди у статті Власник не завжди правий КАТЕРИНА МАНОЙЛЕНКО, адвокат, партнер, керівник практики вирішення судових спорів GOLAW та  НАТАЛІЯ МАТВІЙЧУК, юрист GOLAW.

 

Незважаючи на те що парламентарі хизуються кількістю прийнятих змін до законодавства та реформ, інвестори не поспішають вкладати кошти в українську економіку. Проаналізувавши ситуацію, експерти назвали ризики, які повинні врахувати парламентарі. Докладніше про наслідки дерегуляції в Україні — у статті Корупційне мастило.

 

Без ретельної очистки Державного земельного кадастру та зміни складних бюрократичних правил відкриття ринку землі не відбудеться, вважають народні депутати. Крім того, стверджують, що виявили головну проблему, яка робить відкриття цього ринку безглуздим. Яка головна проблема заважає відкриттю ринку землі, дізнаєтесь у матеріалі «Прикупи собі Монако».

 

Про податкове навантаження на підприємців в Україні ходять легенди. Проте нині не лише малий та середній бізнес відчувають надмірний податковий тиск — сплачувати податки та збори зобов’язані також суб’єкти незалежної професійної діяльності.  Про систему оподаткування приватних виконавців, розповів у статті  «Податок на державну функцію» АНАТОЛІЙ ТЕЛЯВСЬКИЙ, приватний виконавець, заступник голови правління ГО «Всеукраїнське об’єднання приватних виконавців «ФАКТ».

Закон і Бізнес