Закон і Бізнес


Проступків ще рік чекати


№48 (1450) 07.12—13.12.2019
7735

Інститут кримінальних проступків запрацює з Нового року. Так, урешті-решт, вирішила Верховного Рада. Щоправда, не з 2020-го, а з 2021 року. Бо прокуратурі все заважає: і реформа, і Бюджетний кодекс.


Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 №617-VIII мав набрати чинності вже менш, ніж за місяць. Але на вул.Різницький забили тривогу, мовляв, до початку роботи за новим розподілом кримінальних правопорушень не готові, від слова «зовсім».

Під час засідання профільного комітету, заступник Генерального прокурора Віктор Чумак переконував народних депутатів, що після численних нарад вони нарешті зрозуміли, що не готові до впровадження нового інституту. (див. №46«ЗіБ»). Мовляв, не готове програмне забезпечення. Тому і пропонували відкласти набрання чинності законом ще на рік. Тоді, напевне встигнуть і технічне завдання скласти, і тендери провести. І кошти освоїти.

І таки переконав: 7 років слідчі чекали на розвантаження, почекають ще рік. Народні обранці за кілька хвилин внесли проект №2155 до порядку денного та проголосували його за основу і в цілому.

Прикметно, що у ГНЕУ пропонували більш радикальний крок: замість відтермінування набрання чинності розглянути можливість визнати закон №2617-VІІІ таким, що втратив чинність. Адже поряд із сумнівним позитивним ефектом від цього акту реалізація його положень вимагатиме значних затрат і неминуче призведе до зниження ефективності роботи правоохоронної системи.