Закон і Бізнес


Пасивний податок


№48 (1450) 07.12—13.12.2019
4792

Ідея змушувати громадян ділитися з державою відсотками за депозитами народилася ще у 2004 році. Але до 2014-го її не наважувалися реалізувати, аби не спричинити відплив коштів із банків. Тепер є шанс, що цей податок скасують.


Принаймні відповідний проект — «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких доходів фізичних осіб» (№2498) — зареєстровано в парламенті.

Як пояснює його автор, відповідно до ПК з пасивних доходів утримують 18% податку на доходи та 1,5% військового збору. Тобто кожна фізична особа, яка розміщує в банківській установі депозит або просто тримає кошти на поточному (в тому числі картковому) рахунку, сплачує державі майже п’яту частину відповідного доходу.

Проте ст.165 ПК звільняє від цього податку доходи у вигляді процентів, нарахованих на державні цінні папери, боргові зобов'язання Національного банку, а також отримані іноземцями за державними цінними паперами. Хоча купівля державних ЦП (зокрема ОВДП), є таким самим розміщенням коштів, як і на банківському рахунку. Тобто держава порушує один зі своїх основоположних принципів — соціальної рівності.

Аби відновити його дію, нардеп Олександр Дубинський пропонує віднести проценти за депозитами до переліку доходів, які не оподатковуються. Щоправда, вельми проблематично, що Уряд відмовиться навіть від такого мізеру.