Закон і Бізнес


Про пенсії прокурорів


№48 (1450) 07.12—13.12.2019
13888

Відмова у видачі довідки для перерахунку пенсії є правомірною, оскільки Уряд не затвердив нормативного-правового акта, який би регламентував підстави, форму, зміст, механізм і суб’єкта видачі такої довідки.


У справі №825/506/18, яку Касаційний адміністративний суд розглянув як зразкову, пенсіонер органів прокуратури оскаржував відмову у видачі довідки про заробітну плату для перерахунку пенсії. Рішенням від 16.04.2018 колегія суддів КАС у задоволенні позову відмовила, а Велика палата Верховного Суду залишила це рішення без змін, виходячи з таких міркувань.

На час прийняття постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати праці працівникам прокуратури» від 30.08.2017 №657 втратили чинність чч.13 та 18 ст.50-1 закону «Про прокуратуру». А саме вони визначали право на перерахунок пенсії таким особам. Натомість тепер визначення умов і порядку перерахунку віднесено до повноважень Кабміну. Проте на час звернення позивача із заявою Уряд відповідний нормативно-правовий акт не прийняв і умов та порядку перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури не визначив.

Тож ВП ВС дійшла висновку, що за таких обставин, а також з огляду на відсутність правових підстав для перерахунку пенсії у відповідача не було підстав для видачі відповідної довідки, у зв’язку із чим відмова в цьому не порушила прав і законних інтересів позивача.