Закон і Бізнес


Не наставляй пасток іншому


№48 (1450) 07.12—13.12.2019
3674

У штаті Мен на північному сході країни 65-річний чоловік загинув від вогнепального поранення. Нічого незвичного, коли б не одне «але»: постріл був зроблений пристроєм проти непроханих гостей.


Роналд Кір подзвонив у поліцію та повідомив, що дістав вогнепальне поранення. Прибулі поліцейські виявили, що вхідні двері оснащені пристроєм, який при спробі їх відчинити стріляв з пістолета. Потерпілого доставили в лікарню, але врятувати не змогли, пише Бі-Бі-Сі.

Залишається нез’ясованим, яким чином пристрій спрацював. У будинку були виявлені інші вибухові й самострільні пристосування. Поліція викликала на місце події фахівців з відділу розмінування поліції штату.

Це не перший випадок такого роду в Сполучених Штатах. У лютому нові власники будинку у Філадельфії виявили, що на сходовій клітці була встановлена розтяжка з дроту, який міг привести в дію пристрій для метання ножа. У вересні минулого року в штаті Іллінойс загинув чоловік, убитий пострілом із пристрою у вигляді дробовика, установленого в повіті сусіда.

Подібні установки, здатні заподіяти тілесні ушкодження, у США заборонені. Відповідні закони ґрунтуються на тому, що людське життя цінніше за власність, а також на тому, що подібні пристосування можуть спрацювати випадково.

Навіть у тих випадках, коли від дії подібної пастки страждає злочинець, власник пристрою, котрий встановив його, несе кримінальну відповідальність, оскільки не має права визначати вид і ступінь покарання.

Наприклад, у справі «Катко проти Брайні» (1971 рік, штат Айова) двох домовласників визнано винними у спричиненні каліцтва за допомогою самострільного механізму грабіжникові, який намагався проникнути в порожнє приміщення. Суд виніс вердикт, згідно з яким застосування смертельно небезпечної сили було визнано невиправданим, а позивач отримав як компенсацію $30 тис.