Закон і Бізнес


Податкову міліцію пропонують ліквідувати


28.01.2013 13:48
2802

Народний депутат Анатолій Грищенко пропонує ліквідувати податкову міліцію, оскільки вважає її існування у рамках ДПС України нелогічним, а роботу – неефективною.


Відповідний законопроект, внесений А.Гриценком, зареєстровано у парламенті за № 2083.

У пояснювальній записці до проекту автор стверджує, що, оскільки ДПС є цивільною службою, що не належить до правоохоронних структур, то належність до її складу податкової міліції є нелогічною.

По-друге, зазначає нардеп, в структурі МВС України як окремий підрозділ діє Державна служба боротьби з економічними злочинами, функції якої фактично дублюють обов’язки податкової міліції, тому постає питання про фінансову доцільність існування цих двох структур, основою діяльності яких є бюджетні кошти.

Крім того, зі вступом у дію нового Податкового кодексу України функції податкової міліції були значно звужені, що, знову ж таки, ставить під питання необхідність існування такого органу.

Також А.Гриценко наголошує на низькій ефективності роботи податкової міліції, про що свідчить кількість кримінальних справ, які податкова міліція надсилає на розгляд суду з обвинувальним висновком, адже лише в 0,1 % виноситься обвинувальний вирок.

Тож нардеп пропонує ліквідувати податкову міліцію, а її функції в частині оперативно-розшукової діяльності, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення передати відповідним правоохоронним органам, зокрема, Міністерству внутрішніх справ  та Службі безпеки України.