Закон і Бізнес


Проблеми зловживання процесуальними правами обговорили на практикумі


29.11.2019 13:22
16464

За ініціативи Верховного Суду та за участі Касаційного Суду відбувся правовий практикум на тему «Зловживання процесуальними правами: способи виявлення та шляхи протидії» у контексті судової практики. До участі в заході долучились судді, науковці та адвокати.


Практикум умовно поділився на дві робочі частини: теоретичну та практичну, повідомив кореспондент «Закон і Бізнес».

«Те, що взагалі зловживання процесуальними правами має місце бути, є справжнім юридичним парадоксом», — зазначив В’ячеслав Комаров, проректор з навчально-методичної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, к.ю.н., професор, академік НАПрН України.

Окремої уваги, на думку, спікера, заслуговує дефініція поняття «зловживання». Адже на сьогодні тлумачити його можна досить вільно.

Погоджуються з ними і ті, для кого тема зловживання процесуальними правами є практичною і нажаль досить наочною проблемою.  Так, секретар Пленуму Верховного Суду, секретар Першої судової палати Касаційного цивільного суду, к.ю.н., доцент Дмитро Луспеник визначив три підстави існування зловживань процесуальними правами. По-перше, не всі судді знають, які цивільно-процесуальні права щодо зловживання процесуальними правами вони мають. По-друге, судді можуть знати про ці права, але не вчиняти ніяких дій щодо виправлення цієї ситуації. Третьою підставою є те, чим переймаються теоретики права — недосконалі нормативні конструкції.

Спікери сподіваються, що присутні на заході судді від Апеляційних місцевих судів, по завершенню цього практикуму, проведуть тематичні семінари зі своїми колегами.

Закон і Бізнес