Закон і Бізнес


Революція за потребою

У Китаї виконують п’ятирічку зі встановлення туалетів


У «розумних туалетах» система розпізнавання видасть відвідувачеві строго передбачену кількість туалетного паперу.

№47 (1449) 30.11—06.12.2019
3537

Китай за 4 роки зміг домогтися значного прогресу в поліпшенні санітарних умов у країні — так званій туалетній революції. Уряд готовий платити за це нечувані суми.


Проблеми з туалетами в Китаї завжди гостро стояли в сільській місцевості: самі санвузли в більшості випадків являли собою глиняну або дерев’яну смердючу будівлю, що розвалювалася, куди люди, особливо діти, часто боялися заходити. Тому люди часто випорожнялися там, де їм заманеться, що призводило до серйозних санітарних проблем і поширення різних захворювань.

У 2015 році Китай оголосив загальнонаціональну «туалетну революцію» для поліпшення соціальних умов у країні. Тільки у 2015—2017 роках з бюджету було виділено понад 1,6 млрд юанів (близько $225 млн) на будівництво або реновацію 70000 вбиралень.

У деяких містах туалети обладнані новітніми технологіями: є апарати для заряджання телефонів, безкоштовний Wi-Fi. Міністерство культури і туризму навіть веде рейтинг туалетів і присуджує їм зірки залежно від умов.

У березні минулого року Державне управління у справах туризму КНР спільно з навігаційним онлайн-провайдером Amap запустило спеціальний застосунок для туристів з пошуку найближчого громадського туалету, який дуже швидко став популярним.