Закон і Бізнес


Більшість жінок, що зазнали насильства, не знають куди звертатися за захистом — дослідження


29.11.2019 09:00
4573

Дві третини жінок в Україні віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства, та лише 17% жінок звернулися за допомогою до поліції чи соціальних служб.


Про це свідчать статистичні дані дослідження про благополуччя та безпеку жінок в Україні, проведеного ОБСЄ у 2018 році, передає «ЗіБ».

Як повідомили в ОБСЄ, в межах дослідження було опитано 2 048 жінок. Результати свідчать про те, що 67% жінок в Україні віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Кожна третя із 10 або 28% опитаних жінок зазнали фізичного і сексуального насильства з боку партнера. Жінки, чиї партнери воювали під час конфлікту, частіше ставали жертвами насилля з їх боку.

Більше третини жінок України віком від 18 до 74 років вважає, що їхні друзі погодилися б з тим, що «хороша дружина слухається свого чоловіка,навіть якщо не згодна з ним. – 35% жінок.

Майже п’ята частина жінок віком від 18 до 74 років вважає, щоїхні друзі погодилися б з тим, що«дружина повинна займатися сексом зі своїм чоловіком, навіть якщо їй не хочеться цього — 19% жінок.

Більше чверті жінок віком від 18 до74 років погоджується, що домашнєнасильство — це особиста справа й має вирішуватись у межах сім’ї – 26%  жінок.

Майже дві третини жінок віком від18 до 74 років вважають, що загалом насильство над жінками з боку партнерів, знайомих чи незнайомців дуже або досить поширене – 64% жінок.

Зазначимо, що відтепер за вчинення домашнього насильства необхідно відповідати перед судом. Утім більшість жінок або не знають куди звертатися за допомогою, або бояться своїх кривдників.

Докладніше про насильство у сім'ї — у статті «Із приватного в публічне».

Закон і Бізнес