Закон і Бізнес


Обшук без санкції


№47 (1449) 30.11—06.12.2019
15006

Комітет захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ звернеться до ДБР з приводу незаконних дій працівників ГПУ та СБУ стосовно адвоката Олександра Погорілого.


На екстреному засіданні комітету було заслухано інформацію про ситуацію, яка мала місце в Одесі. Ідеться про спробу представників СБУ та ГПУ проникнути до житла адвоката та провести в ньому обшук без відповідного судового дозволу. Крім того, правоохоронці застосували до адвокатів фізичну силу та погрожували вогнепальною зброєю.

Як повідомили в НААУ, комітет засудив учинення вказаних дій працівниками правоохоронних органів. Адже подібна поведінка стосовно адвоката є недопустимою, у тому числі з огляду на практику Європейського суду з прав людини. У Страсбурзі неодноразово наголошували на центральній ролі юридичної професії у сфері правосуддя та потребі дотримання принципу верховенства права, а також на тому, що переслідування адвокатів завдає удару в саме серце Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

За оцінкою членів комітету, дії правоохоронців містять ознаки складу злочинів, відповідальність за які передбачено в ч.1 ст.15, ч.2 ст.162 та ч.2 ст.365 Кримінального кодексу. Відповідне звернення направлять до ДБР.