Закон і Бізнес


Діти в авто: автокрісло чи є інші варіанти?


28.11.2019 12:32
119032

Віднині українських водіїв штрафуватимуть за перевезення дітей без автокрісел. Утім в ПДР термін «автокрісло» жодного разу не згаданий, лише йдеться про спеціальні засоби. Тому виникає питання, як патрульні застосовуватимуть нові норми, адже в роз'ясненнях поліції немає переліку засобів, якими можна користуватися.


Суддя-спікер Скадовського районного суду Херсонської області Олександр Кустов детально розібрав закон про автокрісла та як тепер їздити з дітьми, передає «ЗіБ».

Нажаль, доволі часто діти отримують травми, а інколи гинуть під час дорожньо-транспортних пригод. 20 листопада 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей».

Цим Законом встановлюється штраф за порушення правил перевезення дітей у розмірі 510 грн, за повторне правопорушення — 850 грн.

ПДР забороняє перевозити дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку,

- у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу;

- на передньому сидінні легкового автомобіля - без використання зазначених спеціальних засобів;

- на задньому сидінні мотоцикла та мопеда;

- дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля;

- організовані групи дітей у темну пору доби (підпункти «б», «в», «г» пункту 21.11 ПДР).

Нажаль, законодавець не надав визначення що таке «спеціальні засоби, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачені конструкцією цього транспортного засобу». Суддя впевнений, що це становитиме складнощі при оформленні та розгляді співробітниками патрульної поліції матеріалів про порушення правил перевезення дітей, а також може бути підставою для оскарження таких постанов в судовому порядку.

Очевидно, що мова йде про дитячі автокрісла та бустери. Однак, за відсутності законодавчого регулювання, такими спеціальними засобами можуть вважатися будь-які пристосування які дозволяють підняти на достатню висоту та надійно зафіксувати дитину ременями безпеки і убезпечити її від отримання травм чи загибелі у разі настання ДТП.

На думку автора, доцільним було б передбачити у ПДР чи Правилах перевезення пасажирів автомобільним транспортом конкретний, максимально вичерпний перелік таких спеціальних засобів.

А як бути водіям автобусів чи таксі? Натомість, пасажир таксі має право перевозити  на  руках  дитину дошкільного віку на задньому сидінні (пункт 156 Правил). А пасажир автобуса має право безоплатно перевозити з собою одну дитину віком  до  шести років без права зайняття нею окремого місця (пункт 159 Правил). Вказані положення не передбачають обов’язкового використання спеціальних засобів, про які йдеться в ПДР.

Згідно Правил, пасажири мають право вимагати від водіїв таксі чи автобуса перевезення ними дітей без наявності вказаних спеціальних засобів.

В будь-якому випадку  відповідальність за порушення правил перевезення дітей несе саме водій транспортного засобу.

Закон і Бізнес