Закон і Бізнес


У законодавстві відсутні гарантії статусу адвоката — голова НААУ


27.11.2019 16:34
3691

Якщо гарантії адвокатської діяльності чітко прописані у законодавстві, то питання їх забезпечення і досі неврегульоване. Вирішити проблему можна внесенням змін до закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» та процесуальних кодексів України.


На це звернула увагу Голова НАУ, РАУ Лідія Ізовітова під час круглого столу на тему «Реформування законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність: міжнародні стандарти та європейський досвід», що відбувся в Інституті законодавства Верховної Ради України, передає «ЗіБ» з посиланням на НААУ.

«Наприклад, всім відомо, що при обшуку адвоката має бути присутній член Ради адвокатів регіону. Але в разі зафіксованих порушень та вилучених документів і об’єктів має бути чітко формулювання в тому числі і в КПК щодо того, чи можуть вони бути доказами в разі порушення порядку. Наразі, цього немає», —  підкреслила Л. Ізовітова.

Голова НААУ, РАУ наголосила, що відсутній у законодавстві і механізм розповсюдження гарантій адвокатської діяльності на статус адвоката. Цю проблему вже не один рік піднімає адвокатська спільнота, але безрезультатно.

«У 2016 році адвокати стали такими ж учасниками правосуддя, що і судді та прокурори. Проте, у суддів є статус і їх гарантії не залежать від їх діяльності. Це і особисті гарантії, і гарантії членів їх сімей тощо. А у адвокатів цього немає. Тому ми вважаємо, що і наш статус потребує застосування до діяльності на рівні суддів чи прокурорів, тим більше, що статус адвоката надається пожиттєво», —  зазначила Л.Ізовітова.

Крім того, Голова НААУ, РАУ вважає, що змін потребують і вже діючі статті КПК, де йдеться про забезпечення права на захист.

«Враховуючи ту обставину, що ми сьогодні користуємося правами підозрюваних, обвинувачених, це стало певною мотивацією, щоб адвокатів почали «включати» в один кейс з їх підзахисними, ототожнювати і казати, що це злочинне угрупування. І гарантії хоч і є в законі, що не можна ототожнювати адвоката з клієнтом, але це має бути відображено і в інших процесуальних кодексах, бо потерпають від цього адвокати», —  наголосила Л.Ізовітова.

Закон і Бізнес