Закон і Бізнес


Найвища міра покарання


№47 (1449) 30.11—06.12.2019
211691

Не встигли Вища рада правосуддя та Верховний Суд відреагувати на одну законодавчу ініціативу щодо посилення дисциплінарної відповідальності суддів, як у парламенті з’явилася нова. Щоправда, стосуватиметься вона тільки «політично вмотивованих рішень».


Це не перша спроба нардепа Сергія Власенка із фракції БЮТ запровадити покарання для служителів Феміди, яких спіймають на заангажованих рішеннях. У проекті «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№2469) пропонуються дві окремі підстави для найвищої міри покарання стосовно судді — встановлення Європейським судом з прав людини порушення ст.18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у справі проти України.

Передбачається, що ВРП має звільнити суддю, який постановив або залишив у силі таке рішення, упродовж 2-х місяців з моменту, коли Раді стане відомо про відповідний вердикт ЄСПЛ, що набув статусу остаточного. Виняток зроблено для суддів, які при колегіальному розгляді проголосували проти такого рішення. Тобто з цієї підстави можна буде, наприклад, звільнити всіх суддів Великої палати ВС, які проголосували «за».

Щоправда, застосувати цей акт, навіть якщо він буде проголосований, можна буде тільки стосовно рішень, що будуть ухвалені у майбутньому. Адже жоден закон, що посилює відповідальність особи, не має зворотної сили. Тому поквитатися із суддями, які ухвалювали рішення у двох справах, в яких ЄСПЛ констатував такі порушення, котрі згадує С.Власенко, вже не вдасться. Натомість цей дамоклів меч, що висітиме над суддями, отримають високопосадовці попередньої влади, чиї вироки ще попереду.