Закон і Бізнес


Віртуальний актив


№47 (1449) 30.11—06.12.2019
5936

Уже не вперше народні депутати намагаються залучити в Україну інвестиції шляхом уведення криптоактивів у законодавче русло.


Відповідний проект — «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо оподаткування операцій з криптоактивами» (№2461) — подано до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Автори документа запевняють, що, визнавши криптоактиви майном та запровадивши оподаткування, Україна матиме змогу долучитися до міжнародних лідерів у сфері обігу біткоїна та іншої криптовалюти. Під віртуальним активом пропонують розуміти особливий вид майна, який є цінністю в цифровій формі, що створюється, обліковується та відчужується електронно. До віртуальних активів мають намір віднести криптоактиви, токен-активи тощо.

Планується включити до бази оподаткування доходів фізичних осіб прибуток від операцій з криптоактивами, ставка — 5%. Також запропоновано, що об’єктом обкладання податком на прибуток підприємств є прибуток від операцій з крипто активами. Останній визначається як різниця між доходом, отриманим від продажу криптоактивів, і витратами, пов’язаними з їх придбанням та/або майнінгом.