Закон і Бізнес


Адвокати дізналися, за яких умов досягти успіху під час захисту у корупційних справах


21.11.2019 15:00
4492

Як отримати тактичні переваги під час захисту підозрюваних у злочинах корупційної спрямованості? Відповідь на це питання та інші професійні поради отримали адвокати Рівненської та Житомирської областей під час семінару, організованого ВКДКА.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВКДКА, вже традиційними доповідачами на семінарах, що організовує ВКДКА у регіонах, виступили голова ВКДКА Сергій Вилков та керівник секретаріату Віктор Вовнюк. Вони розповіли правникам про практику застосування профільного Закону та Правил адвокатської етики Вищою кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури під час розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність регіональних КДКА. Також адвокати отримали професійні поради з особливостей захисту окремої категорії осіб, щодо яких відповідно до КПК здійснюється особливий порядок кримінального провадження.

Спеціальним запрошеним спікером семінару став голова Комітету НААУ з питань антикорупційної політики та комплаєнсу Олексадр Готін. Він надав відповіді на типові запитання, пов’язані із тактикою захисту у кримінальному проваджені щодо злочинів корупційної спрямованості. Зокрема, експерт назвав 4 умови, яких має дотримуватися кожен захисник, що розраховує на успіх у справі:

1.        Бути різнім, зважаючи на манеру ведення суддею справи. Тут необіхідно відчувати служителя Феміди, враховувати його інтелектуальний рівень, настрій, відстежувати завуальовані підказки.

2.        Уникати тактичних прорахунків, які часто пов’язані з надмірною самовпевненістю.

3.        Обмежити консультації зі співробітниками правоохоронних органів і суддями. Інакше захисник приречений на роботу в рамках шаблону правозастосовної практики, що склалася в регіоні, де розглядається справа.

4.        Позбавитися від існуючих стереотипів, зокрема нав’язаних у вишах на кшталт «головне знати не закон, а те, де шукати необхідне положення».

За підсумками заходу, який відбувся у Рівному 19 листопада, адвокати отримали по 4 бали з підвищення кваліфікації.

Закон і Бізнес