Закон і Бізнес


ВКДКА хоче усунути прогалини у кваліфікаційних процедурах


19.11.2019 16:29
5080

Представники регіональних КДКА висловили можливі шляхи усунення певних прогалин, що існують у Порядку допуску до складення кваліфікаційного іспиту, порядку складення кваліфіспиту та методиці оцінювання результатів складення іспиту для набуття права на заняття адвокатською діяльністю в Україні.


Відповідні проблеми було обговорено під час круглого столу, що відбувся сьогодні, 19 листопада, у Рівному, передає «Закон і Бізнес».

Участь у заході взяли голова ВКДКА Сергій Вилков, керівник секретаріату комісії Віктор Вовнюк, голова ради адвокатів Рівненської області Сергій Удовиченко, голова КДКА Рівненської області Світлана Сурікова, голова КДКА Житомирської області Наталія Радушинська,  а також члени КДКА цих областей.

Як зазначили у ВКДКА, непоодинокими є випадки, коли особа, яку було допущено до складення кваліфіспиту, не з’являється на нього, або, пройшовши першу (письмову) частину, ігнорує другу – усний іспит. У цій ситуації КДКА вимушені постійно переносити дати складання іспитів для таких кандидатів. Крім іншого, з плином часу втрачаються підстави допуску осіб до кваліфіспиту. На думку кваліфікаційників, можна було б застосувати підхід, встановлений  пунктом 8 розділу 3 Порядку для випадку, коли особа, що подала документи та була допущена до іспиту, не внесла плати за його складення, а саме – скасування рішення про допуск.

Також, на думку представників регіональних органів адвокатського самоврядування, можливо було б значно скоротити час складення усного іспиту та спростити процедуру його оформлення без шкоди об’єктивності оцінювання. Кваліфікаційники впевнені, що вислуховування відповідей погано підготовлених кандидатів — даремно змарнований час та сили. Адже під час відповідей і так стає зрозумілим, що з урахуванням оцінок за попередні відповіді на питання білету, кандидат у будь-якому випадку вже не набере мінімально необхідної кількості балів.

Тому у ВКДКА систематизують висловлені пропозиції, аналізують можливі шляхи розв’язання заявлених прогалин. 

Закон і Бізнес