Закон і Бізнес


ЄСВ з адвоката


№46 (1448) 23.11—29.11.2019
13484

Необхідність сплачувати єдиний соціальний внесок за періоди, коли підприємець чи самозайнята особа не має доходу, звужує обсяг їніх прав. Так уважає омбудсмен і спробує переконати в цьому Конституційний Суд.


Наприкінці 2016 року парламент із подачі Уряду змінив деякі положення закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Зокрема, це стосувалося порядку сплати ЄСВ фізичними особами — підприємцями та самозайнятими людьми. Тепер вони зобов’язані перераховувати до фонду мінімальний внесок, навіть якщо не отримали доходу за звітний місяць.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини переконаний, що це неконституційно, а тому направив на вул. Жилянську відповідне подання. На його думку, підкріплену висновками деяких наукових установ, новий порядок скасував право таких осіб самостійно визначати розмір внеску в разі неотримання доходів за поточний місяць.

Утім, є небагато шансів, що КС розглядатиме правила оподаткування крізь призму ст.22 Конституції. Натомість прецедент із застосуванням принципу правової визначеності в його практиці вже був. Адже спірний закон набув чинності через 3 дні після оприлюднення, з 1.01.2017. Тож особи, які були зареєстровані як ФОП, але не провадили підприємницької діяльності, фактично не мали можливості відмовитися від свого статусу.