Закон і Бізнес


Дев’яти достатньо


№46 (1448) 23.11—29.11.2019
10778

Якщо вже склад Верховного Суду зменшено удвічі, то логічно скоротити і чисельність Великої палати. Тим більше що через зміни у законодавстві остання не буде такою завантаженою, як раніше.


Проект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо кількісного складу суддів Великої палати Верховного Суду» (№2462) передбачає, що у ВП ВС буде достатньо і 9 осіб. По двох представників обиратиме кожен касаційний суд плюс — Голова ВС.

За твердженням автора проекту, такої кількості буде цілком достатньо, оскільки вже встановлено процесуальні фільтри, які дозволять суттєво розвантажити ВП ВС. Насамперед від юрисдикційних спорів, що становлять близько 90% справ, які розглядає палата. Зменшення кількісного складу ВП, відповідно, збільшить кількість суддів, які долучаться до роботи касаційних судів.

Також у проекті передбачена можливість достроково припиняти повноваження суддів ВП. Адже строк повноважень нинішнього складу збігає лише у грудні 2020-го, і в інший спосіб, ніж відкликання, склад ВП ВС не скоротити.

Закон і Бізнес