Закон і Бізнес


Про нежитлові приміщення


№46 (1448) 23.11—29.11.2019
12955

У результаті приватизації домівок у мешканців багатоквартирного будинку не виникає права власності на нежитлові приміщення. Останні належать до житлового комплексу, але є самостійним об’єктом цивільно-правових відносин.


Такою є позиція Великої палати Верховного Суду. У справі №598/175/15-ц громадянин просив визнати незаконним і скасувати рішення виконавчого комітету селищної ради про оформлення права власності на підвальні приміщення будинку, в якому він проживає, за державою Україна.

Як зазначила ВП ВС, власники квартир у будинках і житлової площі в гуртожитку є співвласниками лише допоміжних приміщень (кладовок, сараїв тощо). При цьому законодавство розділяє поняття допоміжного та нежитлового приміщення як окремого об’єкта нерухомості.

Для розмежування допоміжних і нежитлових приміщень слід виходити як із місця їх розташування, так і із загальної характеристики сукупності властивостей таких приміщень, зокрема способу й порядку їх використання.

У цій справі спірне приміщення зі стадії проектування призначалося для торговельних потреб непромислового характеру, а тому судам потрібно було з’ясувати, чи є воно допоміжним.