Закон і Бізнес


Елемент неприязні

Польський суд відмовився визнати «руську» образою


Світ права, №2-3 (989-990) 12.01—21.01.2011
2105

Польський окружний суд визнав слово Ruska («руська») таким, що містить елемент неприязні й неповаги, проте не вважає його образою. Рішення суду грунтується на тому, що це слово масово вживають у сільському середовищі.


Своїм рішенням суд відмовив у накладенні штрафу на Тересу Ч. — сестру чоловіка скривдженої росіянки Любові Дзюбинської. У квітні 2009 року росіянка звернулася до суду з позовом про притягнення до відповідальності Тереси Ч. за те, що та в розмові з своєю матір’ю назвала позивальницю «Ta Ruska» («та руська»). У польських словниках слова Ruska й Ruski вживаються як термі¬ни, котрі означають приналежність до Русі. Звернення Ruska (жіночий рід) або Rusek (чоловічий рід) до людини в словниках називається зневажливим. Для позначення приналежності до російської нації та Росії в польській мові існує літературне слово Rosjanka («росіянка») і пишеться, як і всі національності, тільки з великої букви.
На думку Л.Дзюбинської, рішення суду спричинить презирливе ставлення до неї місцевих жителів у селі, де вона мешкає. «Я знаю, що в різних ситуа¬ціях слова Ruska, Ruski не є образою, але не в моєму випадку», — заявила вона.