Закон і Бізнес


Орендар не повинен зловживати своїми правами на продовження договору — ВС


15.11.2019 15:35
14933

Судді Верховного Суду підтримують точку зору, що автоматична пролонгація договору оренди можлива лише у випадках чітко встановлених законом.


Наразі у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду триває обговорення застосування ст. 33 закону «Про оренду землі», повідомив кореспондент «Закон і Бізнес».

Судді ВС вважають, що якщо орендар не надсилає пропозицію щодо продовження дії договору, проте продовжує обробляти земельну ділянку, то воно є незаконним. Незважаючи на непоодинокі зловживання з боку орендарів, судді дотримуються точки зору, що з моменту спливу строку дії договору особа повинна вчиняти активні дії, а саме надсилати додаткову угоду для погодження. 

Під час плідної дискусії судді напрацювали наступні висновки. По-перше орендар повинен надсилати пропозицію щодо продовження дії договору. Орендодавець також повинен займати активну позицію щодо належного розпорядження власним майном. 

Таким чином, відсутність пропозиції з боку орендаря щодо продовження дії договору все одно зобов'язує орендодавця повідомити іншу сторону договору щодо своєї волі про припинення договору. Отже, якщо пайовик укладає договір з іншим орендарем протягом місяця з моменту закінчення строку дії попереднього договору, то він порушує права попереднього орендаря. Власник землі хоч і не зобов'язаний обґрунтовувати свої дії, проте повинен активно використовувати свої права. Тож неповідомлення попереднього орендаря про свої наміри не продовжувати строк дії договору порушує його права. 

Закон і Бізнес