Закон і Бізнес


ВС просить КС не допустити посягання на усіх суддів


15.11.2019 11:35
16666

Пленум Верховного Суду зібрався 15 листопада для того, щоб попросити Конституційний Суд не допустити втілити у життя норми закону, які суперечать Основному Закону.


Зрозуміло, що скорочення штату верховників вплине на доступ громадян до суду, повідомив кореспондент «Закон і Бізнес» з пленуму ВС.

Утім, під час своєї доповіді з цього питання голова ВС Валентина Данішевська вказувала на інші спірні положення, які вже стали частиною законів «Про судоустрій та статус суддів» та «Про Вищу раду правосуддя» завдяки закону № 193-IX.

Судді ВС підтримали звернення у якому вказують, зокрема, на порушення Конституції у порядку звільнення членів ВРП новим органом, не передбаченим Основним Законом.

Крім того, верховники побачили удар по суддям в оновленому дисциплінарному провадженні. Так, строк встановлений для надання суддею пояснень — 3 дні є занадто коротким та може зробити суддів більш уразливим. Ці та інші потенційні порушення Основного Закону Верховний Суд одноголосно просить КС розглянути у невідкладному порядку.

Закон і Бізнес