Закон і Бізнес


Адвокатське «перезавантаження»

На з’їзді ААУ підбили підсумки, оновили склад і розповіли про майбутні кроки


Зоя Ярош (ліворуч) поділилася з колегами планами на майбутнє.

№45 (1447) 16.11—22.11.2019
Вікторія ЯКУША
4257

Асоціація адвокатів України провела ювілейний Х з’їзд. Унесено кілька правок до статуту, на дворічний термін обрано президента та віце-президента, членів правління, наглядової ради, ревізійної комісії.


На з’їзді були присутні 37 делегатів. Голова наглядової ради Ольга Дмитрієва жартома відзначила, що антикорупційна діяльність і робота державних органів у нічний час призводять до того, що вранці всі адвокати зайняті.

Під час оприлюднення звіту за 2017—2019 рр. президент ААУ Зоя Ярош нагадала основні активності асоціації за цей період. Так, створили новий сайт ААУ, в якому з’явився новий функціонал для зручного користування. Асоціація досить активна в соціальних мережах, адже кількість переглядів її новин перевищила мільйон. Кількість підписників на сторінку у «Фейсбуку» — понад 15 тис. Упродовж останніх двох років вийшло 12 випусків традиційного бюлетеня ААУ. Також планується видати спеціальні випуски до податкового форуму, форуму з кримінального права та процесу. А також один великий спеціальний випуск за підсумками конкурсу «Адвокат року».

У планах ААУ — публікувати на сайті річні фінансові звіти та звіти ревізійної комісії. Адже організація пишається прозорістю своїх фінансових операцій. Членські внески можна сплачувати, напевне знаючи, що вони витрачаються на корисні справи.

Олег Маліневський нагадав історію створення організації. Цікаво, що коли він був студентом, то брав активну участь у заснуванні ААУ. Тоді, у 2006-му, жодного адвокатського самоврядування у вигляді професійних організацій не було. А довкола законопроектів щодо адвокатської діяльності точилися «бої».

Зараз адвокати знову перебувають у вирі реформаційних подій, і саме їм потрібно визначати, яким буде правовий ландшафт у наступні 5—10—20 років. Вони самі повинні вирішити власну долю. «Я переконаний: якщо запитають про те, чому треба долучатися до ААУ, слід дати доволі філософську відповідь: якщо ти щось отримуєш, то повинен щось десь віддавати», — зазначив О.Маліневський.

Президентом ААУ на другий строк одноголосно обрано керуючого партнера «Маршаллєр та партнери» Зою Ярош, віце-президентом став партнер EQUITY Law Firm О.Маліневський.

До нового складу правління ввійшли: керуючий партнер АО «Вдовичен та партнери» Олег Вдовичен; партнер АО «Arzinger»Катерина Гупало; партнер юридичного об’єднання ID Legal Group Олег Добровольський; партнер, керівник практики кримінального права ЮФ «Дмитрієва та партнери», к.ю.н., доцент кафедри правосуддя КНУ ім.Т.Шевченка Олена Костюченко; керуючий партнер АО «Artius» Віталій Мацелюх; адвокат Pavlenko Legal Group Григорій Павленко; керуючий партнер ЮК «Аmber» Семен Ханін; старший партнер юридичної фірми Totum Юрій Хапко; , керуючий партнер АО Barristers Олексій Шевчук.

Членами наглядової ради стали: керівник АБ «Сімейний адвокат Катерина Власюк» Катерина Власюк; керуючий партнер «Дмитрієва та партнери» Ольга Дмитрієва; керуючий партнер «АБ Лесі Дубчак» Леся Дубчак; директор з правових питань та майнової політики АТ «Укрзалізниця» Артур Резнік; партнер «Маршаллєр та партнери» Тетяна Тимченко.

Члени нової ревізійної комісії: адвокат Оксана Балацька; партнер ЮК «Майстро і Беженар»Дмитро Майстро; адвокат Ігор Мокін.

Наостанок О.Дмитрієва відзначила, що асоціація відкрита для всіх, тут немає місця для внутрішньої конкуренції, для параду марнославства. Це — коло респектабельних однодумців, людей, які готові докласти зусиль і пожертвувати своїм часом задля спільної мети. Своєю діяльністю ААУ демонструє адвокатам, чого вони можуть досягти у житті. Але все це потрібно робити, виходячи з правил адвокатської етики, щоб не штовхати одне одного ліктями чи словами. Асоціація покликана відроджувати елітарність професії, яку останнім часом почали дещо топтати.

З’їзд ААУ пройшов у затишній, дружній атмосфері. Адже не було жодного голосування, на якому хтось із делегатів висловився б проти або утримався. Продовжили спілкування адвокати за кавою. Особливо активно до таких розмов долучалися регіональні представники, користуючись нагодою обмінятися думками.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»:

Зоя ЯРОШ,
президент Асоціації адвокатів України:

— Які кроки ви можете анонсувати в наступні два роки перебування на посаді президента ААУ?

— Думаю, ми зможемо організувати багато нових заходів професійного характеру. Хочемо зосередитися на організації конференцій, де питання обговорюватимуться у вузькому колі. Ці заходи будуть менш масштабними, ніж наші основні форуми. Хочемо спробувати запровадити такий новий формат.

Також у планах — проведення масштабних заходів у регіонах, адже регіональним представникам важко приїздити часто до Києва. Тому хочемо проводити виїзні форуми.

Окрім того, участь асоціації в громадських радах і в робочих групах, сподіваюсь, буде дуже активною.

Олег МАЛІНЕВСЬКИЙ,
віце-президент Асоціації адвокатів України:

— У своїй промові ви говорили про можливі зміни у роботі ААУ. Що це за зміни? На форумі IP Ukraine Now пролунала теза про необхідність об’єднання ААУ і АПУ. Чи це взагалі можливо?

— Насправді, не хотілося б робити якусь революцію. Безумовно, потрібно спочатку визначити, що ми маємо, і обрати напрями, які можна посилити. Я не хотів би перевищувати своїх повноважень.

Що можна покращити? Наприклад, активність у відстоюванні прав адвокатів. Ця потреба викликана часом. ААУ не зв’язана політичними зобов’язаннями, не займає монопольного становища, у нас немає ніяких речей, за які ми маємо боротися, крім інтересів адвокатів. Тому ми можемо спокійно брати участь у будь-якій дискусії. Хотілося б залучити молодих адвокатів шляхом онлайну та цікавого контенту, тому що ми маємо відійти від нудних заходів радянського типу і запропонувати адвокатському ринку цікавий продукт.

Якщо говорити про об’єднання ААУ і АПУ, то воно має відбуватися на рівні цінностей. Це те, що може об’єднувати асоціацію з будь-якою організацією. Якщо наші цінності збігаються, то ми готові об’єднувати зусилля. Але ми виключно адвокатська організація. А АПУ — це, по суті, асоціація юристів. І коли я ставив питання про створення організації, то йшлося про виключно адвокатську організацію. Тому ми можемо говорити від усієї адвокатської спільноти, від усієї адвокатури. І тут, звичайно, мови не може бути про інституційне об’єднання. Але, безумовно, якщо є спільний погляд на якісь процеси, то зусилля організацій можуть об’єднуватись.