Закон і Бізнес


Хабарництво — без обмежень

За корупцію каратимуть не лише чиновників, а й звичайних громадян


У разі ухвалення змін в’язниці поповняться новими засудженими.

№4 (1094) 26.01—01.02.2013
Сергій Милоградов
3147

Кабмін пропонує встановити відповідальність для працівників не тільки державних інституцій, а й приватних підприємств, які отримують «винагороду». При цьому санкції для них передбачені навіть за згоду на вчинення кримінально караних дій.


Юридична вигода

Уряд підготував два документи, спрямовані на боротьбу з корупцією. Перетворити юридичних осіб на суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення пропонується проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення заходів кримінально-правового характеру стосовно юридичних осіб» (№2032). Згідно із задумом у Кримінальному кодексі має з’явитися новий розділ XIV-1 «Заходи кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб».

Відповідно до проекту підставами для застосування до юридичної особи заходів кримінально-правового характеру може бути скоєння злочину «від імені та в інтересах такої юридичної особи її керівником, засновником, учасником чи іншою уповноваженою особою». Також новий вид відповідальності може застосовуватись у разі використання юридичної особи для скоєння або приховування злочину.

Проект передбачає кілька видів покарань кримінально-правового характеру, що можуть застосовуватися до юридичних осіб: штраф, заборону займатися певним видом діяльності, конфіскацію майна й ліквідацію. Розмір штрафів у Кабміні пропонують поставити в залежність від ступеня тяжкості злочину, скоєного керівництвом. Так, за злочин невеликої тяжкості заплатити доведеться від 5 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 85 тис. — 170 тис. грн. Злочини середньої тяжкості автори законопроекту оцінили штрафом від 10 тис. до 20 тис. неоподатковуваних мінімумів (170 тис. — 340 тис. грн.). Ще вищі штрафи передбачені за тяжкі злочини — 20 тис. — 25 тис. н.м.д.г. (340 тис. — 425 тис. грн.). За вчинення ж керівництвом юрособи особливо тяжкого злочину доведеться заплатити до 75 тис. н.м.д.г., тобто 1,275 млн грн.

При цьому додатково до штрафу суд може запровадити такі покарання, як заборона займатися певним видом діяльності й конфіскація майна. Ліквідувати ж юридичну особу можна буде лише в разі скоєння якоюсь із уповноважених осіб тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Аби застосувати до юрособи санкції, в суді необхідно буде довести, що один з її керівників дійсно скоїв злочин, а також те, що юридична особа отримала (чи могла отримати) неправомірну вигоду завдяки кримінальному правопорушенню.

Достатньо погодитися

Ще один проект Кабміну, який має допомогти в боротьбі з отриманням незаконної вигоди на підприємствах, — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері запобігання і протидії корупції» (№2033).

Наразі ст.354 КК передбачає відповідальність за одержання незаконної винагороди працівником державного підприємства, установи чи організації. Відповідно ж до запропонованої редакції вищезазначеної статті санкції будуть застосовуватися за пропозицію чи обіцянку надання неправомірної вигоди працівникові підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності. За такі дії пропонується карати штрафом від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів (1700—4250 грн.). Також передбачені громадські та виправні роботи.

Не уникнути відповідальності працівникам підприємств, установ та організацій за прийняття пропозиції щодо одержання винагороди за вчинення чи невчинення будь-яких дій з використанням свого становища. Штраф за такого роду змову пропонується встановити на рівні 250—500 н.м.д.г. (4250—8500 грн.), а виправні роботи — до 2 років.

Крім того, суттєві зміни пропонується внести до ст.368 КК. Нині вона передбачає відповідальність за одержання службовою особою в будь-якому вигляді хабара за виконання чи невиконання певних дій з використанням свого становища. Відповідно ж до урядової ініціативи відповідати доведеться навіть за готовність одержати мзду. За надання згоди на хабар пропонується накладати штраф від 750 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (12,75 тис. — 17 тис. грн.) Як альтернативні санкції передбачено виправні роботи, арешт і навіть позбавленням волі на строк до 3 років.

Одержання ж неправомірної вигоди службовою особою пропонується карати штрафом від 1 тис. до 1,5 тис. н.м.д.г. (17 тис. — 25,5 тис. грн.). У деяких випадках хабарнику загрожуватиме від 2 до 4 років тюрми. Чинні ж положення кодексу передбачають позбавлення волі за одержання хабара тільки тоді, якщо його розмір був великий, особливо великий або за деяких інших обтяжуючих обставин. Санкції в таких випадках урядовці пропонують залишити на сьогоднішньому рівні.

Оскільки влада має в парламенті хоч інколи й хитку, але все ж більшість, можна очікувати, що Верховна Рада підтримає ініціативи Кабміну. І після цього чиновникам доведеться не лише стежити за тим, що вони отримують, а й за тим, що й кому вони говорять.