Закон і Бізнес


Абонемент на колеса

Німці можуть їздити на будь-якому транспорті за єдиною абонплатою


№45 (1447) 16.11—22.11.2019
3587

Вперше в Німеччині ввели абонплату за весь громадський транспорт. За фіксовану плату жителі Аугсбурга дістануть доступ до автобусів, потягів, прокатних велосипедів і навіть автомобілів.


Схема Mobil-Flat почала роботу 1 листопада 2019 року. Існує два пакети, кожен з яких пропонує необмежену залізничну і автобусну подорож по місту, а також прокат велосипедів на строк до 30 хвилин.

З меншим пакетом послуги каршерінгу, тобто спільного користування автомобілем, обмежені 15 год. або 150 км на місяць, тоді як більший пакет передбачає до 30 год. на місяць без обмеження пробігу. Мінімальний розмір абонплати становить €79. Квиток в один бік у місцевому транспорті коштує близько €2,7.

Схема є результатом річного етапу випробувань, що проводить Аугсбурзька міська федеральна адміністрація. Місто давно прагне привернути більше людей до використання громадського транспорту, зокрема планує зробити всі трамваї і автобуси в межах міської зони безкоштовними з 2020 року.

Нині пропозиція Mobil-Flat доступна лише жителям у районі міста Аугсбург, але залежно від відгуків і кількості пасажирів схема може бути поширена на прилеглі райони.

У низці європейських країн через погану екологію вже давно шукають способи, як мотивувати людей відмовлятися від особистих автомобілів і користуватися громадським транспортом. Найпопулярніша схема — зробити цей транспорт безкоштовним. Подібні зміни в транспортній системі розглядали також у Люксембурзі, Брюсселі і навіть Парижі.