Закон і Бізнес


Пожертвування вироком


№45 (1447) 16.11—22.11.2019
17600

Одного разу в кабінет судді прийшла захисниця обвинувачених у грабіжництві. Вона пояснила, що рішення повинне бути на її користь, адже має проблеми зі здоров’ям.


Оксана Шевчик з Ярмолинецького районного суду Хмельницької області розглядала справу про розбій з проникненням в житло. За 10 хв. до останнього у справі судового засідання, після якого законниця збиралася піти в нарадчу кімнату й винести вирок, до її кабінету зайшла захисниця обвинуваченого.

Адвокат пояснила, що перебуває у скрутній ситуації, адже дуже хвора та їй потрібно багато грошей на лікування. Особи, які вийшли з тюрми (вона їх свого часу захищала), пообіцяли заплатити за лікування. Проте лише в разі, якщо їй пощастить виграти в суді.

Однак служителька Феміди не ввійшла в становище хворої. Більше того, потрактувала такі заяви адвоката як посягання на власну неупередженість і незалежність.

На недостойну поведінку суддя поскаржилася до Вищої ради правосуддя (№5630/0/6-19), Генеральному прокуророві та голові Ради суддів. Вона запевняє, що ст.126 Конституції забороняє вплив на суддів у будь-який спосіб, якщо це робиться з метою ухвалення певного рішення. Тому О.Шевчик просить ужити заходів, які змусять адвоката дотримуватися принципу незалежності суддів.