Закон і Бізнес


Орендарю — перший лот


№45 (1447) 16.11—22.11.2019
5002

Попри протести фермерів і блокування парламентської трибуни, Верховна Рада таки ухвалила в першому читанні законопроект, що передбачає відкриття ринку землі. Щоправда, не для всіх одразу.


Найбільшу підтримку в сесійній залі дістав один з альтернативних проектів від «Слуги народу» під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10).

У ньому передбачено, що з нового року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення кане в Лету. Щоправда, до 1.01.2024 діятиме заборона на купівлю угідь іноземцями й офшорними компаніями. Виняток становитимуть орендарі, які є або стануть невдовзі сільгоспвиробниками, якщо з часу державної реєстрації такої юридичної особи пройде не менше ніж 3 роки.

Вітчизняні ж аграрії дістануть право переважного викупу орендованих ділянок. Причому фізичні особи зможуть придбати землю для ведення фермерського господарства, яка їм належать на праві постійного користування з розстроченням платежу до 5 років за ціною, що дорівнює нормативній грошовій оцінці. Такою ж буде й стартова ціна земель.

Установлені й обмеження для латифундистів: не більше ніж 35% угідь об’єднаної громади, 15% — земель області та 0,5% — усієї країни. Тож теоретично всі українські угіддя можуть зосередитися в руках лише 200 власників.