Закон і Бізнес


Убивство без покараних


№45 (1447) 16.11—22.11.2019
4914

Багато судів бралося за справу про вбивство журналіста, але так і не змогли розглянути обвинувальний акт. Згодом нові законники зрозуміли чому.


Колегія суддів Городищенського районного суду Черкаської області розглядає кримінальну справу про вбивство журналіста у 2014 році. Суди першої інстанції неодноразово розпочинали слухання, але так і не змогли розглянути обвинувальний акт по суті.

Нові служителі Феміди, які взялися за розгляд справи, зрозуміли, чому так довго нічого не відбувається. Прокурори подали заяви про відвід колегії, аргументувавши своє клопотання тим, що проти суддів відкрили кримінальне провадження та внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Мовляв, за розголошення даних досудового розслідування. Слідчий Державного бюро розслідувань узявся перевіряти цю інформацію.

Законники вважають, що такі дії прокуратури та ДБР свідчать про втручання в правосуддя. Адже прокурори своєю заявою про відвід, яку принесли наприкінці робочого дня, коли колегія взялася за розгляд доказів, фактично зірвали засідання.

Члени колегії все ж вирішили перевірити інформацію щодо того, чи дійсно проти них ведеться слідство, надіслали запит, але відповіді ще не отримали. Одначе про втручання прокурорів таки поскаржилися до Вищої ради правосуддя (№5621/0/6-19) та Генеральному прокуророві. Володарі мантій хочуть, аби подібні випадки тиску не повторювались у майбутньому.