Закон і Бізнес


Схиляння до пакета


№45 (1447) 16.11—22.11.2019
5050

Загальноєвропейський тренд боротьби з пластиком дістався й України. Щоправда, спроба захистити навколишнє середовище виявилась якоюсь куценькою та не до кінця продуманою.


Верховна Рада прийняла за основу проект «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (№2051-1), який містить аж 5 статей. Одна визначає термінологію, друга та третя встановлюють власне вимоги й заборону на розповсюдження пластикових пакетів, четверта наділяє відповідний державний орган правом щось вимагати та штрафувати. Найбільша з них, ст.5, присвячена додатковим санкціям за порушення в цій сфері.

Вочевидь, такий набір статей аж ніяк не тягне на визначення «закон» і, як зазначили парламентські експерти, цілком міг би розміститись у більш розлогому акті. Проте нардепам важливіше відрапортувати про боротьбу за екологію, ніж перейматися законотворчою технікою.

З усіх заборон найбільше дивує штраф за «схиляння споживачів до придбання пластикових пакетів». Тобто, як почуєте на касі запитання «Пакетик потрібен?», так і пишіть скаргу до держоргану. Штраф — від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів (1700—3400 грн.).

Водночас документ не містить заборони ні на виробництво, ні на ввезення пластикових пакетів на територію країни. А то б відібрали на митниці разом з усім вмістом придбаного у дюті-фрі.