Закон і Бізнес


Узбережжя — для всіх


№45 (1447) 16.11—22.11.2019
3499

Бажання заможних людей мати свій клаптик узбережжя перетворило шлях до водойм на смугу перешкод, яку простому громадянинові слід подолати, аби потрапити до місця відпочинку. Та невдовзі цьому має бути покладено край.


Глава держави підписав закон  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування» №0869.

Тепер заборонено встановлювати в прибережних захисних смугах (пляжних зонах) огорожі та будь-які конструкції, що можуть перешкоджати доступу до річок, водойм та островів.

Місцева державна адміністрація або виконавчий орган сільської, селищної чи міської ради муситиме направити письмову вимогу власникові такої огорожі про усунення перешкод у доступі до водойм. Після цього останній буде повинен протягом 10 днів прибрати огорожу. Якщо відповідну вимогу проігнорують, демонтаж виконають коштом фізичної чи юридичної особи, якій належала огорожа.

До речі, цей закон є рекордсменом за тривалістю прийняття. Адже в першому читанні він був схвалений ще в лютому 2015 року. Проте в попередньої влади раптом зникло бажання довести справу до кінця. Тож остаточне прийняття відбулося тільки наприкінці жовтня цього року.

Скільки знадобиться часу на його реалізацію?