Закон і Бізнес


МС ООН розгляне позов України до РФ


11.11.2019 14:56
4756

Міжнародний суд ООН (International Court of Justice) визнав юрисдикцію у справі України проти Російської Федерації. Тепер вимоги України щодо фінансування тероризму та расової дискримінації в Криму будуть предметом розгляду на слуханнях по суті.


Відповідне рішення щодо юрисдикції було ухвалене 8 листопада, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на Урядовий портал.

Нагадаємо, Україна подала свою заяву до Міжнародного суду у січні 2017 року. Претензії полягають у порушенні РФ Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Наступним кроком очікується встановлення Міжнародним судом ООН строку для подання Російською Федерацією заперечень (контр-меморандуму). Після цього суд проведе слухання по суті, на яких Україна зможе представити свою повну справу.

Міжнародний суд ООН - головний судовий орган ООН, до юрисдикції якого входять усі питання, що передаються йому державами, і всі питання, передбачені Статутом ООН і чинними договорами і конвенціями. Цей орган складається з 15 суддів, яких окремо обирають Генеральна Асамблея і Рада Безпеки на дев'ять років. Судді обираються за рівнем кваліфікації, а не за національною ознакою. Проте не може бути обрано двоє суддів з однієї країни. Суд міститься у місті Гаага (Нідерланди).

Закон і Бізнес