Закон і Бізнес


Резолюція про наболіле


№44 (1446) 09.11—15.11.2019
6030

Про стан виконання рішень з’їздів суддів України, зміцнення незалежності судів, суддів, захист професійних інтересів суддів. Делегати висловили стурбованість фінансовим забезпеченням, а також низкою інших проблем судової влади.


Позачерговий XVIІ з’їзд суддів України

Рішення

30 жовтня 2019 року                       м.Київ

Про стан виконання рішень з’їздів суддів України, зміцнення незалежності судів, суддів, захист професійних інтересів суддів

Заслухавши звіт голови Ради суддів України Моніча Б.С. про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан організаційного та фінансового забезпечення діяльності судів у період між з’їздами суддів України, інформацію голови Вищої ради правосуддя Овсієнка А.А. про діяльність ВРП, інформацію голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Козьякова С.Ю. про діяльність ВККС, інформацію голови Державної судової адміністрації Холоднюка З.В. про діяльність щодо організаційного, фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності органів судової влади, виступи делегатів та запрошених осіб, відповідно до стст.126, 129, 132 закону «Про судоустрій і статус суддів» позачерговий XVIІ з’їзд суддів

ВИРІШИВ:

1. Звіт голови РСУ Моніча Б.С., інформацію голови ВРП Овсієнка А.А., інформацію голови ВККС Козьякова С. Ю., інформацію голови ДСАУ Холоднюка З.В. взяти до відома.

Щодо проекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» від 29.08.2019 №1008

2. Підтримати висновок Пленуму Верховного Суду щодо проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (№1008 від 29.08.2019), затверджений постановою Пленуму ВС від 16.09.2019 №11 «Щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (№1008)», відкрите звернення РСУ щодо законопроекту №1008, затверджене рішенням РСУ №69 від 16.09.2019, консультативний висновок щодо законопроекту №1008, унесеного на розгляд Верховної Ради в порядку законодавчої ініціативи Президентом, затверджений рішенням ВРП «Про надання консультативного висновку до законопроекту №1008» від 5.09.2019 №2356/0/15-19.

Щодо реорганізації та ліквідації судів України

3. Задля забезпечення визначеності щодо подальшої зміни системи місцевих загальних судів запропонувати Президенту розглянути можливість внесення проекту закону про ліквідацію окружних судів, утворених указами Президента «Про реорганізацію місцевих загальних судів №451/2017 від 29.12.2017 та «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів» №449/2017 від 29.12.2017.

Щодо судового навантаження та матеріального забезпечення суддів

4. З огляду на тривалість започаткованих процедур вимірювання навантаження на суддів усіх рівнів і юрисдикції та нормативного закріплення зазначених положень ДСАУ вжити невідкладних заходів щодо їх завершення.

5. РСУ за взаємодії з ДСАУ визначити стан реалізації п.4.13 рішення чергового XV з’їзду суддів від 7.03.2018 щодо законодавчої ініціативи про внесення законопроекту про запровадження доплати до базового посадового окладу судді за понаднормове (вище модельного) судове навантаження.

6. Звернутися до суб’єктів законодавчої ініціативи — Президента та ВР — щодо внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів», якими виключити пп.24, 25 розд.ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення».

7. З метою недопущення звуження змісту та обсягу прав щодо соціального забезпечення суддів і працівників апарату судів, звернути увагу ВР та Кабінету Міністрів на недопущення порушення конституційних норм щодо належного фінансового забезпечення судової влади при підготовці та прийнятті закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

8. Заслухавши інформацію голови ДСАУ Холоднюка З.В., з’їзд вважає за необхідне висловити серйозну стурбованість із приводу неврахування законодавчих змін при формуванні показників проекту закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» у частині фінансового забезпечення судової влади.

З’їзд суддів наголошує, що принципово важливим є повне фінансове забезпечення:

— розміру суддівської винагороди відповідно до вимог закону «Про судоустрій і статус суддів» з обов’язковим законодавчо визначеним співвідношенням такого розміру до прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

— оптимізованої чисельності суддів відповідно до обґрунтованого нормативу навантаження на суддів для забезпечення належного та своєчасного розгляду судових справ;

— судочинства необхідними матеріалами та послугами;

— заходів щодо покращення матеріально-технічно бази судів, створення належних умов для учасників судового процесу;

— заходів щодо становлення Служби судової охорони та взяття всіх судів під охорону.

Крім того, зауважує щодо неприпустимості зниження рівня соціальної забезпеченості працівників апарату судів.

Щодо охорони судів, життя, здоров’я та майна суддів та їх сімей

9. Ураховуючи непоодинокі випадки посягання на життя та здоров’я, майно суддів і членів їхніх сімей, з метою якнайшвидшого забезпечення безпеки учасників справ, суддів, працівників судів, приміщень судів запропонувати ССО невідкладно:

— сформувати штат працівників у територіальних підрозділах ССО;

— забезпечити зброєю та спеціальними засобами працівників ССО;

— прийняти під охорону приміщення судів України.

10. Ураховуючи наявність бойових зіткнень і значної кількості озброєних осіб на територіях Донецької та Луганської областей, ДСАУ та ССО забезпечити в пріоритетному порядку формування штату працівників у територіальних підрозділах служби в Донецькій та Луганській областях і забезпечити їх зброєю та спеціальними засобами.

11. Звернутися до суб’єктів законодавчої ініціативи з пропозицією щодо законодавчого вирішення питання про забезпечення соціального захисту суддів і членів їхніх сімей шляхом запровадження грошової допомоги в разі загибелі (смерті) чи втрати працездатності судді на рівні, не нижчому, ніж установлено для поліцейських.

Щодо кваліфікаційного оцінювання суддів

12. Запропонувати ВККС розробити зміни до регламенту ВККС у частині чіткої регламентації послідовності дій комісії в разі порушення з боку громадської ради доброчесності строків подання висновків.

13. Запропонувати ГРД розробити єдині підходи до належної оцінки Радою інформації стосовно судді та встановлення відповідних підстав для надання висновку/інформації.

14. Звернутися до суб’єктів права законодавчої ініціативи з пропозицією щодо внесення змін до ч.1 ст.88 закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо розгляду питання про підтвердження здатності судді (кандидата на посаду судді) здійснювати правосуддя у відповідному суді при наявності негативного висновку ГРД, який надано у визначені строки, за умови підтримання такого рішення більшістю складу від числа присутніх членів ВККС на засіданні.

15. Звернутися до суб’єктів права законодавчої ініціативи з пропозицією щодо внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо розмежування конкурсів з переведення суддів і призначення кандидатів на посади суддів, зокрема й тих, які перебувають у резерві.

Щодо комунікаційної діяльності

16. З метою усунення законодавчих прогалин щодо висвітлення діяльності органів державної влади засобами масової інформації, яка призводить до порушення розподілу гілок влади як складової принципу верховенства права, звернутися до Комісії з питань правової реформи при Президентові з пропозицією забезпечити розроблення та внесення Президентові законодавчої ініціативи щодо включення ВС, апеляційних судів, ВРП та РСУ до переліку суб’єктів застосовування закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації».

17. Передбачити достатнє фінансування заходів щодо висвітлення діяльності судової влади, а також виконання концепції прямих зв’язків із громадськістю на 2020 рік.

Щодо дисциплінарної відповідальності суддів

18. Запропонувати ВРП із врахуванням п.6 рішення позачергового XVI з’їзду суддів України до кінця 2019 року узагальнити практику притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Щодо кадрового забезпечення

19. Закликати ВРП, ВККС, РСУ запровадити широкі консультації з метою вжиття негайних організаційних заходів щодо відновлення/продовження конкурсних процедур із питань кадрового укомплектування місцевих і апеляційних судів на засадах рівних можливостей усіх зацікавлених кандидатів у праві доступу до професії судді з пропорційним визначенням вакантних посад для заміщення посад суддів.

20. Звернутися до ВККС із питанням щодо завершення процедур кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді протягом 2019 року, у тому числі проведення пленарних засідань про підтримку рішень колегій комісії, ухвалених у межах зазначеної процедури.

21. Звернутися до Президента, ВР із пропозицією законодавчого врегулювання правового статусу суддів Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду, Вищого господарського суду, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ та внесення відповідних змін до закону «Про судоустрій і статус суддів».