Закон і Бізнес


Суттєва різниця


№44 (1446) 09.11—15.11.2019
3451

Партнер ADER HABER Law Firm Олександра Федотова виступила як учасник батлу «Орендна конфліктологія» в рамках II Legal Real Estate Forum.


У своєму виступі О.Федотова підтримала диспозитивність норм законодавства у сфері орендних відносин. Як зазначила експерт, суди не повинні трактувати закони «граматично», виходячи виключно з їхнього тексту, а досліджувати суть норм.

Також О.Федотова розкрила принцип суперечливої ​​поведінки в договірних відносинах. Прикладом такої поведінки є ситуація, в якій дві сторони протягом довгого часу підтримували договірні відносини і їх влаштовували умови, а потім одна зі сторін починає оскаржувати законність таких домовленостей, наприклад вчиняти дії, спрямовані на припинення таких відносин.

У такому випадку, зауважила спікер, закон повинен бути на стороні контрагента, який не поводиться суперечливо, зокрема, не намагається припинити договірні відносини у зв’язку з втратою інтересу до них або появою нового інтересу і заперечувати законність таких домовленостей.