Закон і Бізнес


НААУ представила спільні позиції щодо реформування правосуддя


08.11.2019 11:59
3117

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова та заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій взяли участь у зустрічі з адвокатською спільнотою та міжнародними організаціями, організованою Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики.


Як повідомили «ЗіБ» в НААУ, дискусія була присвячена законодавчому регулюванню системи правосуддя в Україні.

Лідія Ізовітова представила позицію адвокатської спільноти щодо останніх законодавчих ініціатив у сфері правосуддя, зокрема, законопроектів №1008, №1013, № 2314, №2261.

Детально було обговорено наслідки скорочення кількості суддів Верховного суду та подальшого встановлення так званих фільтрів для звернення до касаційної інстанції (законопроект №2314). При цьому Голова НААУ неодноразово звернула увагу на те, що такий підхід позбавляє громадян права на касаційний розгляд справ і обмежує конституційне право звернення до суду як таке. Ризиками скорочення ВС також стане зниження якості рішень через перезавантаження суддів та дефіцит єдності судової практики.

«При 100 суддях Верховного суду – це фактично усічена касація. Ми втрачаємо суд права. Ми всі – адвокати, громадяни, судді не будемо мати сталих правових позицій, і це дуже небезпечні речі. Якщо ми говоримо про доступ до правосуддя, і, маючи недоукомплектовані суди першої та апеляційної інстанції, робимо неможливою касацію – система правосуддя реально не буде працювати. Тому з приводу фільтрів і з приводу зменшеної кількості суддів треба подумати», — констатувала Голова НААУ.

Під час зустрічі також детально обговорювалися перспективи прийняття законопроекту №1013 щодо скасування адвокатської монополії, який схвалений Конституційним судом.

В розрізі того, що КСУ у своєму висновку не ототожнив поняття надання професійної правничої допомоги із представництвом особи у судах, логічним виглядає законопроект №2261 про самопредставництво органів державної влади.

«Якщо йдеться про самопредставництво державних органів і органів місцевого самоврядування, то такий законопроект є дуже слушним і необхідним. І мабуть, якби його було прийнято до нового року, можливо, вирішення цього питання і цього законопроекту зняло б напругу до лютого 2020 року, коли наступна сесія буде розглядати питання щодо адвокатської монополії і її скасування. Можливо, що саме це буде запорукою того, що ми знімемо те напруження, яке є, і ми збережемо пропозиції для адвокатури і ті положення Конституції, які є в тілі Конституції, щоб нічого не змінити»,— сказала Л.Ізовітова.

Ці позицію підтримали представники громадських організацій адвокатури – президент АПУ Д.Бугай та Віце-президент Асоціації адвокатів З.Ярош; запрошені представники міжнародних організацій також висловили застереження з приводу наслідків законопроекту №1008 та звернули увагу на необхідність врахувати висновок Венеціанської комісії щодо нього.  

Закон і Бізнес