Закон і Бізнес


Безоплатні посередники


№44 (1446) 09.11—15.11.2019
5537

Експерти б’ють на сполох через загрозу втрати країною робочої сили. У парламенті про це знають і тому пропонують протидіяти тенденції шляхом… спрощення легальної трудової міграції.


Мета проекту «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон» (№2365) полягає в тому, аби змусити посередників працювати за рахунок роботодавців, а не заробітчан. Власне, цим піклування держави про їхній захист і вичерпується.

А під шахрайством нардепи від «Слуги народу» розуміють те, що із шукачів роботи беруть гроші за майбутнє працевлаштування, а потім компанія-посередник зникає. А якщо заборонити стягувати будь-яку плату — комісійні чи гонорар, то й шахраїв не буде. Щоправда, швидше за все, зникнуть і ті легальні посередники, які ще працюють на ринку попри обіцяний спрощений порядок отримання ліцензії на такий вид діяльності.

Якби ж народні обранці дійсно мали намір подбати про легальне працевлаштування заробітчан, то могли б створити конкуренцію, поклавши на Державну службу зайнятості обов’язок допомагати українцям у пошуку роботи за кордоном. І можна було б заробляти додаткові кошти для бюджету, стягуючи кошти з іноземних роботодавців, якщо, як стверджують автори, це нормальна європейська практика.