Закон і Бізнес


До яких наслідків призведе скорочення ВС, пояснив адвокат


06.11.2019 14:21
24552

Наслідком ігнорування висновків Венеціанської комісії може стати скорочення європейських інвестицій у проекти, пов’язані з євроінтеграцією. Зокрема, скорочення Верховного Суду позбавить громадян права на касацію.


Таку думку висловив голова Комітету з питань наближення системи адвокатури України до європейських правових стандартів, член Ради адвокатів м. Києва Олександр Дульський в ефірі на телеканалі «Рада», передає «ЗіБ».

Як повідомили в НААУ, адвокат нагадав, що прийнятий Верховною Радою та підписаний Президентом законопроект №1008 щодо діяльності органів суддівського врядування наразі направлений до Венеціанської комісії для отримання висновків, які очікуються 6-7 грудня.

О.Дульський прогнозує, що рішення Венеціанської комісії буде негативним, адже майже всі західні партнери та представники міжнародних правових інституцій розкритикували законопроект на всіх етапах його проходження.

Адвокат наголосив, що наразі Україна не готова до змін, запропонованих законопроектом №1008. Зокрема, до скорочення суддів Верховного суду з 200 до 100 осіб. Він переконаний, що це негативно позначиться на праві громадян на доступ до суду, адже навіть із нинішнім складом ВС не справляється із напливом справ.

«Новий Верховний Суд вже розглянув понад 73 тисячі справ. Можемо уявити, що буде, коли тих суддів стане менше. І я припускаю, що нагальним буде питання запровадження так званих касаційних фільтрів, коли колегія суддів буде приймати рішення про допуск чи не допуск касаційної скарги від людини. А це вже суб’єктивна думка і оцінка, які нічим не врегульовані. Вирішальним при цьому буде критерій завантаженості суддів, тому що розглядатимуть лише обрані, найскладніші або найсуперечливіші справи. Таким чином, 90% касацій буде повернуто без розгляду і без відкриття касаційного провадження. Тим самим, буде нівельовано людське право», — зазначив О.Дульський.

Закон і Бізнес