Закон і Бізнес


«Підакцизна» відповідальність


№43 (1445) 02.11—08.11.2019
4019

Поспіхом унесені зміни, якими врегульовувався обіг пального, нарешті скасують. Однак нова порція змін жодним чином не спростить платникам податків життя.


До Верховної Ради подано проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (№2317) щодо покращення адміністрування акцизного податку. Передбачається обіцяне спрощення процедури регулювання обігу пального.

Проте замість вилучення зайвих норм народні депутати почали вдаватися в деталі. Зокрема, визначили, що не може бути пересувним акцизним складом паливний бак транспортного засобу. Хоч і до диференціації відповідальності дійшли. Так, планується встановити різний штраф за прострочення реєстрації акцизних накладних, який обраховуватиметься залежно від часу затримки.

Загалом передбачено й застосування європейських підходів. Так, якщо зміни підтримають, то контроль за обігом пального стане навіть більшим, аніж у країнах Старого світу. Розробники документа планують, що це обов’язково приведе до збільшення надходжень до державного бюджету та виведення ринку з тіні.