Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 43/2019. Анонс публікацій


01.11.2019 14:00
1772

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 43/2019, 2 – 8 листопада 2019 р.


Незабаром служителям Феміди доведеться пережити ще одну реформу. Насамперед, вона зачепить Вищу кваліфікаційну комісію суддів та Верховний Суд, але й рикошетом — усі інші інстанції. Та поки закон не підписано, залишається надія на гаранта і… необхідність виконати вимоги діючих норм. Як проходив XVII позачерговий з’їзд суддів, читайте у статті «Прозорість у часи змін».

 

Якщо на з’їзд суддів дивитись, як на оркестр, враження, що він злагоджений, не виникає. З’їзд — це коли законники запевняють, що не голосували на прохання, аж раптом самі запитують: «Кого потрібно?» З’їзд — це коли судді бомблять запитаннями, а їм обіцяють відповісти на них у кулуарах. З’їзд — це час, коли судді мають об’єднуватись, утім, «нижчі» звинувачують «вищих» в ігноруванні своїх інтересів... Кого обрали до єдиного органу конституційної юрисдикції, читайте у матеріалі «Диригенти мантій».

 

Перший сенат Конституційного Суду має знайти вагомі підстави, аби переглянути позицію попередників щодо зв’язку вихідної допомоги при відставці та незалежності судді. Для цього є 3 конституційні скарги та 2 судді-доповідачі. Докладніше — у статті «Гарантії безгрошів’я».

 

Чи завжди сторонам потрібен повний текст рішення щодо питання, з якого вони звернулися до суду? Адже оскаржують менш як третину з них. Як правило, сторони цікавить резолютивна частина. Тож чи не є обов’язок виготовляти повний текст лише даниною традиції? Про це розповіла ГАЛИНА ЮРОВСЬКА, заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів, суддя ВССУ у відставці, к.ю.н. у статті «Обґрунтування на вимогу».

 

Хоча з’їзд суддів апріорі передбачає обговорення нагальних для судової системи проблем, деякі члени органу самоврядування пропонували змінити порядок денний. А можливо, і перенести суддівське віче, аби воно не пройшло марно. Тільки от судді-делегати з’їзду на той час вже вирушали до столиці... Чому в РСУ обговорювали перенесення з’їзду за день до його проведення, дізнаєтесь у матеріалі «З’їхати з теми».

 

Народні депутати назвали причини, чому вони не приймають рішення щодо остаточної ліквідації депутатської недоторканності. Також пояснено, чи притягатимуть суддів до відповідальності за постановлення завідомо неправосудних рішень. Докладніше про це читайте у статті «Недоторкананеправосудність».

 

На Феміду наступного року чекає величенька дірка в бюджеті. Уряд недостатньо виділяє коштів, приміщення ремонтують не досить ефективно, а інфляція не спить. Бюджет-2020 може поставити хрест на ЄСІТС, заповненні суддівських вакансій та підвищенні зарплат працівникам апарату. Докладніше про проблему фінансування судової системи, читайте у матеріалі «Дефіцит та ефективність».

 

Бажання спадкоємця отримати майно через 13 років після смерті спадкодавця, та народного обранця, котрий не хотів, щоб його відкликали з посади виборці, стали фатальними для кар’єри служителя Феміди. Про те, як суддя утратив роботу, бо розглянув цивільну справу за адміністративним позовом, читайте у статті «Два позови — одне звільнення».

 

Народні депутати, представники суддівського корпусу, правозахисники та громадські активісти разом з євродепутатами обговорили найбільш гострі виклики, які стоять перед вітчизняною системою правосуддя. Для підвищення рівня довіри українська судова система потребує позитивної пропаганди. Докладніше — у статті «Подолання негативних трендів».

 

Дорослі часто не зважають на думку дитини, вважаючи її сприйняття реальності надто викривленим. Але в суді бачення ситуації дитиною може суттєво вплинути на остаточне рішення у справі. Докладніше про врахування думки дитини в суді, читайте у матеріалі «В інтересах неповнолітнього».

 

Якщо раніше всі кримінальні правопорушення вважалися злочинами, то з 1.01.2020 вони поділятимуться на злочини і кримінальні проступки. Причому для кожного виду кримінальних правопорушень буде передбачена своя окрема процедура досудового розслідування. БОГДАН ЗАДОРОЖНІЙ, юрист Jurimex детально розповів про Кримінальні проступки у статті «Спрощене покарання».

 

Юристи на форумі обговорили останні тенденції у сфері корпоративного права, зокрема нові законодавчі ініціативи. Також удалося знайти шляхи розв’язання деяких проблем. Читайте у статті «Невідносні ризики» про 5 тенденцій у корпоративному праві, на які варто звернути увагу.

 

Осінь — час не лише збирати вирощене, а й період загострення боротьби за нього в судах. Чи можна агровиробнику убезпечити себе від сторонніх зазіхань на свій врожай, зокрема від його арешту чи банального рейдерства? Як агровиробнику убезпечити свій врожай від зазіхань, розповіла у статті «Протидія на випередження» ЮЛІЯ СТУСОВА, старший юрист ЮФ «Евріс».

Закон і Бізнес