Закон і Бізнес


Дефіцит та ефективність

Бюджет-2020 може поставити хрест на ЄСІТС, заповненні суддівських вакансій та підвищенні зарплат працівникам апарату


Зеновій Холоднюк сподівається, що з’їзд суддів відобразить у своїй резолюції проблему нестачі коштів за умови інфляції за збільшення зарплат.

№43 (1445) 02.11—08.11.2019
Марта ЛІТЕЧКО
11089

На Феміду наступного року чекає величенька дірка в бюджеті. Уряд недостатньо виділяє коштів, приміщення ремонтують не досить ефективно, а інфляція не спить.


Ремонти та їхня відсутність

На другий день з’їзду голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк перед делегатами звітував про те, що зроблено, та розповів про те, чого не вистачає. А саме — визначення рівня інфляції. Адже бюджет-2020 спланований за показниками, аналогічними до показників року поточного, але інфляція частину цих коштів з’їсть.

За попередній рік кількість власних приміщень судів зросла з 67 до 69%, відповідно, частка орендованих приміщень зменшилась. У бюджет на наступний рік включено видатки на ремонт та розбудову нових приміщень.

Не всіх це потішило. Суддя з Вінниччини висловила обурення через майбутній переїзд. Адже нині суд працює у комфортному старому будинку в центрі міста, забезпечений усім необхідним, а головне — зручним доїздом до місця роботи. Натомість ДСАУ виділила гроші на добудову будинку, який зводиться років 20, тож на його даху вже виросли берези і клени. Цей будинок розташований на околиці, біля торговельного центру та нічного клубу, і майбутній переїзд ні в кого з колег радощів не викликає.

На це З.Холоднюк повідомив, що теперішнє приміщення суду доводиться щороку вибивати у місцевої ради в оренду. А чиновники не надто жадають здавати його для потреб суду, адже доводиться брати символічну плату, в той час як комерційна ціна оренди такої споруди дуже висока.

Сьогодні витрати на приміщення — це левова частка всіх витрат судів. Зокрема, за 2018 рік на це пішло понад мільярд гривень. Тому переселитись у власне приміщення — фінансово вигідно. Будівництво і реконструкція будівель судів — один із пріоритетних планів на наступні два роки.

Втім, З.Холоднюк зауважив, що не знає, чому приміщення, в яке згодом збираються переселити суд, не ремонтується. На що голова Ради суддів Богдан Моніч зауважив, що при однаковій сумі виділених коштів часто одне приміщення здають в експлуатацію, воно має гарний ремонт і забезпечене всім необхідним. А інше перебуває на стадії проектної документації. Він вважає, що такому використанню грошей мали б дати оцінку правоохоронці.

Проте голова ДСАУ похвалився реконструкцією приміщень і показав їх на слайдах. За звітний період завершено реконструкцію П’ятого апеляційного адміністративного суду у м.Одесі, Сьомого апеляційного адміністративного суду у м.Вінниці, Третього апеляційного адміністративного суду у м.Дніпрі, Шевченківського районного суду м.Запоріжжя, Іршавського районного суду Закарпатської області та Чернігівського окружного адміністративного суду. Ще 7 установ нині перебувають на стадії ремонту.

Звісно ж, сьогодні всі реконструйовані суди мають пандуси для осіб з інвалідністю та стенди з дублюванням інформації шрифтом Брайля.

Диджиталізація відбувається

На думку З.Холоднюка, визначаючи фінансування, Уряд не взяв до уваги низку факторів. Зокрема, не продумав збільшення запланованого розміру суддівської винагороди з 40 до 50 прожиткових мінімумів для суддів апеляційного суду, та з 25 до 30 — для першої інстанції.

Дуже важливий чинник, який пропустив Кабмін, готуючи бюджет на наступний рік, — це необхідність заповнити 2000 вакансій у судах і платити їм винагороду.

Голова ДСАУ також розповів, що наступного року не передбачено грошей на розвиток Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, тож він боїться, що це може завершитися згортанням проекту.

Попри те що сьогодні законники виявилися не готовими переходити на наступний етап впровадження електронного суду, ця система вже налічує понад 26000 користувачів, серед яких майже 1000 юридичних осіб. Надіслали майже 30000 заяв до судів, серед яких 27000 прийнято. Найактивніше надходять матеріали цивільного судочинства, а не надто часто — про адміністративні правопорушення.

У звіті З.Холоднюка вказано, що протягом останніх двох років суддів максимально забезпечили комп’ютерами та оргтехнікою. Зокрема, 98% робочих місць облаштовані персональними комп’ютерами, 100% забезпечені засобами фіксування судового засідання та оргтехнікою.

Сьогодні суди відправили понад 2 млн процесуальних документів у електронному вигляді й це дало змогу зекономити 27 млн грн. А з 2013 року суди надіслали за допомогою СМС-повідомлень понад 6 млн повісток, що допомогло зекономити понад 51 млн грн.

Так само залишилося поза увагою урядовців технічне оснащення судів. І навіть Служба судової охорони може залишитися без фінансування. Окрім цього, у працівників апарату знизиться зарплата порівняно із досягнутим рівнем.

Загалом очільник ДСАУ нарахував понад 14,5 млрд грн. дефіциту бюджету на наступний рік. Тому доведеться або ефективніше використовувати ті гроші, які є, або обійтися без судової інформаційної системи, ремонту приміщень та інших благ.

Попри те що керівник ДСАУ заявив про нестачу коштів, із зали пролунало запитання про те, чи не можна було б підняти ставку працівникам апарату, адже на ту зарплату, що пропонують в оголошенні, ніхто не хоче йти працювати. Хоча існує система надбавок, однак указують саме ставку.

Тож судді не втрачають надії отримати від держави більше коштів на своє фінансування, що й відобразили у відповідному рішенні.