Закон і Бізнес


Невідносні ризики

5 тенденцій у корпоративному праві, на які варто звернути увагу


Юрій Попов (крайній ліворуч) стверджує, що проблеми протидії рейдерству пов’язані з тим, що сторони не вміють обирати адекватні інструменти захисту.

№43 (1445) 02.11—08.11.2019
Ксенія ТАЛАМАНЧУК
5690

Юристи на форумі обговорили останні тенденції у сфері корпоративного права, зокрема нові законодавчі ініціативи. Також удалося знайти шляхи розв’язання деяких проблем.


Великі можливості

Шалений темп роботи Верховної Ради тримає в тонусі не лише законотворців, а й правників. Тепер тільки вивчати проекти нормативних актів недостатньо, варто відразу аналізувати тенденції в розвитку законодавства та планувати ведення бізнесу з урахуванням інформації, отриманої від стейкхолдерів. Часи, коли стабільність законодавства цінувалася, безповоротно минають, стверджували учасники ХІІІ щорічного форуму з корпоративного права.

Законодавство повинне бути достатньо абстрактним, інакше до нього весь час доведеться вносити зміни. Фактично українські нормотворці й досі вагаються з вибором між стабільною континентальною системою права та англосаксонським прецедентом. Присутні на форумі автори проектів законів схиляються до того, що сьогодні суспільні відносини змінюються дуже швидко. Тому перенасичувати тексти визначеннями та деталізацією буде зайвим. Мовляв, усе напрацює практика.

Крім того, громадянам доведеться звикати до більш широкого трактування норм права. Адже й далі законодавство даватиме все більше можливостей для гнучкого процесу регулювання бізнес-процесами. Така система вдало функціонує в Європейському Союзі та Сполучених Штатах. Тож варто готуватися до приємних змін, а ще — до персональної відповідальності за рішення.

Гарантії та несподіванки

Намагання зменшити рівень власного ризику привело в ЄС до розвитку досить специфічного спектру послуг, а саме — страхування договорів злиття та поглинання. Для висвітлення цієї теми було запрошено партнера віденського офісу CMS Reich-Rohwig Hainz Александера Ракоші. Як зазначив доповідач, незважаючи на те, що практика страхування ризиків під час укладання угод M&A не досягла України, вона є досить поширеною у світі.

Наразі третина всіх угод в Євросоюзі у сфері корпоративного права є застрахованими. Важливо при цьому, що страхують не лише ризики, які можливо передбачити, а й казус. Так само досить поширеними є випадки страхування від податкових ризиків. Однак цим звичайно займаються спеціалізовані страхові фірми.

Важливо розуміти, що страхування не виступає альтернативою. Тому проаналізувати ризики доведеться самостійно. Проте наявний аудит жодним чином не обмежує страхувальників, тож вони здійснюють власну перевірку. Надалі, якщо сторони матимуть певний конфлікт, вони не звертатимуться до суду.

Зокрема, правова думка в Європі істотно змінюється. Адже будь-який конфлікт розглядається крізь призму бізнес-інтересів і грошей. Якщо раніше сторони, звертаючись до суду, намагались отримати головним чином моральну сатисфакцію, то тепер навіть при невдалих рішеннях, якщо гроші були збережені, правда не має жодної цінності. Тож, якщо угоди застраховані, то особа отримує впевненість у своїх діях. Адже ризикує за неї страхова компанія.

Для того щоб уберегтися від помилок, важливо розуміти процедуру. На першому етапі відбуваються консультації зі страховими компаніями. Фактично ви надсилаєте умови вашої угоди, їх аналізують і вам надсилають пропозиції, яка саме сума буде застрахованою.

На другому етапі ви обмінюєтеся взаємними пропозиціями щодо умов договору. До цього моменту маєте можливість зробити вибір. З наступного етапу всі подальші кроки будуть оплатними та більш   виваженими. Зокрема, А.Ракоші рекомендує співпрацювати з брокерами. Адже в них величезний досвід супроводу аналогічних угод та добре знання ринку. Через це вони мають змогу запропонувати клієнтам найкращі рішення.

За загальною тенденцією, страховка покриває від 15 і до 45% від угоди. «В ЄС зовсім інакше ставлення до грошей та роботи, тож не варто перейматися, що процедура страхування ризиків забере багато часу або грошей. Тут уміють працювати та не заважають одне одному», — зазначив А.Ракоші. Загалом страхування ризиків при укладанні договорів у сфері корпоративного права істотно спрощує процес та змушує сторони більш виважено підходити до власних рішень. Проте, як зазначив доповідач, великі страхові компанії поки що навіть не розглядають Україну як потенційний ринок. Тому законодавство доведеться значно доопрацьовувати.

Наче лінукс

Проте над цим і без сторонніх нагадувань працюють. Найочікуваніші зміни стосуються Цивільного кодексу та деяких процесуальних. Незважаючи на те що про оновлення ЦК говорять уже майже 6 років, далі створення робочої групи справа не рухається.

Відкриваючи завісу таємниці, розробники стверджують, що найбільших змін зазнають положення щодо юридичних осіб і корпоративних прав учасників. Адже виявляється, що саме ЦК нині є найбільшою проблемою для вітчизняного підприємництва. А ЄДР є позитивним і прогресивним. Принаймні це стверджували спікери під час заходу.

Засновникам товариств обіцяють сон і спокій, адже Міністерство юстиції продовжує працювати над системними змінами. Отже, варто очікувати подальшої диджиталізації та оновлень, які обов’язково подолають рейдерство. Проте на запитання із залу, що робити з тими компаніями, які зареєстровані в Автономній Республіці Крим та на непідконтрольних територіях, поважні науковці відповіді не знайшли. Запропонували об’єднуватися та змінювати реєстрацію, додавши, що ці проблеми необхідно розв’язувати в політичній площині. Тому найближчим часом жодних рішень не буде.

Наступні сесії присвятили вирішенню більш практичних питань. Зокрема, обговорювали процес застосування закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та перші результати. Згаданий акт містить ряд новел і досить незвичне ставлення до юридичної техніки. Адже, наприклад, кількість визначень у ньому зведена до мінімуму.

Відсутнє навіть визначення поняття «товариство з обмеженою відповідальністю». Проте, як стверджує Юрій Попов, це було зроблено навмисно. Адже юридичні особи можуть і мають право відрізнятися одна від одної. І це стосується не тільки сфери діяльності та складу учасників. Мовляв, визначення жодним чином не впливає на якість регулювання суспільних відносин, тож вони просто не потрібні.

Фактично однією з тенденцій правового врегулювання стає тотальна свобода. Коли учасники можуть розподіляти частки, створювати наглядові органи, будувати корпоративну структуру та завдання цілковито на свій смак. Це і стає головною перешкодою для рейдерства. Наче з лінуксом, коли відкритий програмний код став дієвим запобіжником проти хакерства.

Крім того, Ю.Попов закликав присутніх навчитися читати законодавство. Адже велика кількість справ програється саме через застосування неналежних способів захисту. Якщо закон передбачає два можливі позови щодо повернення частки власнику, то саме ними й варто користуватися.

Місця у Віденському оперному

Що таке рейдерство? Частіше за все це вибуття частки із законного володіння власника. Тому, обираючи спосіб захисту, варто себе запитати про природу права власності. Воно, по суті, є книжним і ніяким іншим бути не може.

Таким чином, звертатися до суду можна лише з віндикаційним позовом щодо витребування частки із чужого незаконного володіння. А також визнавати право власності за конкретним учасником. Цей шлях підтримує як судова практика, так і логіка, стверджує Ю.Попов.

Деяким правникам видається, що вирішення корпоративних спорів схоже на купівлю дешевих квитків до Віденського оперного театру. Там спеціально навчені особи заздалегідь позначають свої місця шарфами навколо перил. При цьому працівники закладу воліють не бачити спекуляцій. Так само й державний реєстратор не бачить різниці в тому, яку частку й кому повертати. У таких умовах адекватне обґрунтування власної правової позиції дозволяє скоротити витрати часу та нервів.

Як стверджує нотаріус Вікторія Бабенко, найліпший спосіб захисту від рейдерства досі тримається на добре прописаному статуті та співпраці з професіоналами. Так, незважаючи на можливість безкоштовно внести зміни до статутів, велика кількість підприємств обрала штрафи замість дій. І пов’язано це насамперед із тим, що вони замислилися над тим, що робити.

Адже незалежне від імперативу держави структурування бізнесу має не один позитив. Нотаріат же наразі займає нейтральну позицію. Тому примушувати до змін нікого не будуть.

Зберегти відсотки на березі

Не оминуть зміни й порядку розподілу часток у товаристві. Проте український законодавець планує піти далі, тож проблеми, пов’язані з розмиванням часток, будуть розв’язані. І стосуватиметься це не лише акціонерних товариств, а й ТОВ.

Вагому роль у цих змінах відіграє створення якісного корпоративного договору. Адже, як слушно зазначив партнер ЮФ «Василь Кісіль і партнери» Володимир Ігонін, якщо можливостями, наданими законодавством, не скористаються просто хороші юристи, то невдовзі ними скористаються дуже хороші. Тож варто використовувати інструменти, покликані збільшити безпеку ведення бізнесу.

Актуальною залишатиметься і практика злиття з дочірніми компаніями. Зокрема, адвокати наголошують на зміні тенденцій. Відтепер розподіляти бізнес за напрямами з метою нівелювання ризиків стає надто дорогим задоволенням. Одначе, можливо, все ж буде напрацьовано законодавство, яке дозволить упорядкувати процес управління дочірніми структурами.

Очікують адвокати й можливостей для переміщення реєстрації з ЄДР до Національного депозитарію. Мовляв, це створить альтернативу. Крім того, сервіс, який може надати депозитарій, нібито є більш прогресивним, а записи там зберігаються так само надійно, як і гроші на банківських рахунках. Отже, невдовзі перед українськими підприємцями відкриються великі перспективи. Єдине запитання: чи готовий сам бізнес до них?