Закон і Бізнес


Беззвучні овації


№43 (1445) 02.11—08.11.2019
5074

Студенти Оксфордського університету заборонили аплодисменти на своїх заходах. Тепер на знак схвалення на студентських зборах не плескатимуть, а махатимуть руками.


Це зробили для того, щоб студенти з аутизмом, тривожним розладом та іншими проблемами психічного здоров’я, які зазвичай уникають дебатів та інших масових зборів, теж могли їх відвідувати.

За відмову від аплодисментів Оксфордська студентська спілка проголосувала наприкінці жовтня, на своїх перших зборах у цьому навчальному році. Плескання в долоні може провокувати напади подібних розладів. Тому його пропонують замінити версією овацій з британської мови жестів — так званими джазовими руками: людина піднімає долоні вгору і крутить ними з одного боку в інший.

Рішення викликало шквал критики. The Sun назвала студентів Оксфорду «сніжинками» («snowflake» на сленгу означає «безхребетний», «надмірно чутливий»).

У вересні 2018-го заборону на аплодисменти ввели студенти Манчестерського університету. «Британія втрачає розум», — написав тоді у «Твіттері» відомий телеведучий Пірс Морган.