Закон і Бізнес


Гора з плечей

В Австралії туристам заборонили турбувати духів


Натовпи людей попрямували до скелі, щоб встигнути зійти на неї в останній день, поки це ще дозволено.

№43 (1445) 02.11—08.11.2019
4795

З 26 жовтня влада закрила для туристів доступ до знаменитої скелі Улуру в Австралії. Місцеві аборигени вважають моноліт-хамелеон священним житлом духів.


Скеля, раніше відома як Ерс-Рок, заввишки 350 м підноситься над ідеально рівним плато. Вона сформована з унікального червоно-оранжевого моноліту каменя-піщаника, який змінює колір залежно від погоди, пише Бі-Бі-Сі.

Міжгір’я Улуру покриті наскальними малюнками. Для тубільного племені анангу скеля є священною, і воно вже давно виступає проти того, щоб туристи підіймалися на вершину. В анангу заведено обходити скелю по землі, і вони прагнуть, щоб усі приєдналися до них у цьому ритуалі.

У 2017 році було оголошено, що незабаром скеля буде закрита для прогулянок і сходжень. Тоді тільки 16% туристів, які відвідували Улуру, заходили на неї. Але останніми днями кількість охочих зійти на неї різко зросла.

Два роки тому керуюча рада національного парку одноголосно вирішила закрити скелю для людей через її духовне значення, а також з метою захисту навколишнього середовища і безпеки самих туристів.

Знаки і плакати, що закликають мандрівників відмовитися від сходження, стояли біля підніжжя Улуру і раніше. Але без офіційної заборони прохання місцевих жителів не здавалися туристам достатньо переконливими, і багато хто все одно підіймався на вершину.

Дехто з гостей розповів, що вирішив використати останній шанс зійти на гору на згадку про родичів, які мріяли про це.