Закон і Бізнес


Щодо продажу частки в товаристві


№43 (1445) 02.11—08.11.2019
5179

Велика палата Верховного Суду розглядала справу про визнання недійсним договору та/або іншого правочину, котрий підтверджує факт відчуження/продажу корпоративних прав.


Господарський суд Чернігівської області затвердив мирову угоду між сторонами, за якою відповідач зобов’язався сплатити позивачеві понад 13,5 млн грн. Однак ухвала залишилася невиконаною. При цьому, маючи на меті уникнення виконання своїх зобов’язань за мировою угодою, відповідач ужив заходів щодо відчуження належної йому частки в товаристві на користь третьої особи. На думку позивача, цей правочин містить ознаки фіктивного (удаваного). У зв’язку із цим він звернувся з позовом до господарського суду.

ВП ВС наголосила, що позивач не є учасником товариства та не має на меті отримати частку відповідача в товаристві, адже його вимоги спрямовані до нього саме як до боржника в зобов’язальних відносинах. Також палата вказала на те, що в позивача існує цивільний інтерес до майна фізособи не як до учасника товариства і не в межах корпоративних правовідносин.

Таким чином, ВП ВС у постанові від 4.09.2019 у справі №927/90/19 дійшла висновку, що цей спір не підлягає розгляду в порядку господарського судочинства, оскільки він не містить ознак корпоративного, а позов не спрямований на захист корпоративних прав позивача. Тож вирішення подібних спорів має здійснюватися в порядку цивільного судочинства.

Підготували Катерина МАНОЙЛЕНКО, адвокат, партнер, керівник практики вирішення судових спорів GOLAW та Наталія МАТВІЙЧУК, юрист GOLAW