Закон і Бізнес


Акциз на нікотин


№43 (1445) 02.11—08.11.2019
6298

Найбільше грошей бюджет держави отримує завдяки шкідливим звичкам чи потягу до розкоші. А от появу електронних сигарет українські фіскали якось проморгали.


Їм вирішив підсобити нардеп від «Слуги народу» Владлен Неклюдов, подавши проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (№2295). Цим документом запроваджується акциз на готові сполучні нікотиновмісні рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Як зазначає автор, аналогічний податок уже запровадили Естонія, Кіпр, Латвія, Литва, Польща, Португалія, Румунія, Фінляндія. Натомість Україна пасе задніх. До речі, у минулому скликанні Верховної Ради подібна ініціатива вже з’являлась, але за неї не встигли проголосувати.

Документ визначає електронну сигарету як електронний пристрій, що «створює високодисперсний аерозоль (пар), призначений для інгаляції (вдихання)». Оскільки ці пристрої набувають дедалі більшої популярності, запровадження акцизу на рідини, що в них використовуються, збільшать надходження до бюджету.

Поки що пропонується встановити ставку акцизу на рівні 1,22 грн. за 1 мл. Неважко порахувати, що за флакон ємністю 10 мл доведеться переплатити 12,2 грн., тобто десь третину його вартості. Та головне, що весь цей ринок потрапить під пильну увагу фіскалів і правоохоронців.