Закон і Бізнес


Правники закликали підтримати альтернативний законопроект про створення НОІВ


31.10.2019 15:02
4024

Експерти Комітету АПУ з інтелектуальної власності висловили своє занепокоєння щодо ряду недоліків законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» №2255.


Про це йдеться у відкритому листі Комітету АПУ з ІВ до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, передає «ЗіБ» з посиланням на АПУ.

Зокрема, експерти Комітету звернули увагу на такі положення:

1. У Законопроекті не забезпечено прозорість діяльності НОІВ. Більше того, ним пропонується виключити представників громадських об’єднань, асоціацій, творчих спілок з Комісії з акредитації  організацій колективного управління.

2. Процедури призначення та зняття керівника НОІВ, створення НОІВ, підконтрольність та підзвітність виключно ЦОВВ містить високі корупційні ризики. Керівник НОІВ має призначатися ЦОВВ виключно за результатами відкритого конкурсу. Крім того, кваліфікаційні вимоги до керівника також відсутні.

3. Функції НОІВ виконуватиме новостворена державна організація. Тим часом подальша доля ДП «Укрпатент» та, власне, НОІВ, залишається незрозумілою. Правники підкреслили, створення останнього інституту не відповідає Концепції реформування державної системи правової охорони інтелектуальної в Україні.

4. Запропонована процедура створення НОІВ, не відповідає Плану заходів. Ми нагадуємо, НОІВ має створюватися відповідно до акту Кабміну, а не органом, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері ІВ.

Більше того, статус та функції НОІВ визначені нечітко з посиланням на статут. Не визначені також функції Апеляційної палати, її склад та порядок формування;

5. Не враховано необхідність функціонування Комісії щодо погодження питань про внесення позначення, що містить офіційну назву держави «Україна» до торговельної марки, що передбачене Законом України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»;

6. Законопроектом вносяться зміни до ст. 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», якою передбачається міжнародний принцип вичерпання прав на торговельну марку.

На думку правників, це не відповідає заявленій меті проекту та не має відношення до створення НОІВ. Тому відповідна норма підлягає виключенню.

Враховуючи зазначене, правники закликали Комітет ВРУ з економічного розвитку не підтримувати 2255, а підтримати альтернативний законопроект – №2255-1.

Правники також підкреслили, що законопроект 2255-1 передбачає склад, структуру Національного органу інтелектуальної власності, функції основних органів, порядок їх формування та створення Наглядової ради.

Закон і Бізнес