Закон і Бізнес


Перший вирок глевкий?


№43 (1445) 02.11—08.11.2019
9655

Вищий антикорупційний суд виніс перший вирок. Він не лише виявися обвинувальним, а ще й стосується людини у мантії. Проте, з точки зору справедливості, не все так однозначно.


ВАКС визнав винуватою суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Надію Посунся у навмисному неподанні декларацій за 2015-й та 2016 рр., тобто за ст.366-1 Кримінального кодексу. Як інформує прес-служба ВАКС, жінка має сплатити 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51000 грн.), що є максимальним штрафом за санкцією цієї статті. Також її позбавлено права обіймати певні посади, окрім виборних, строком на один рік.

Утім, вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати ВАКС. І, не виключно, що у судді у відставці ще є шанс добитися виправдання. Адже її звинувачено фактично в тому, що вона відмовилася надати ІПН та копії паспорта для отримання електронного цифрового підпису. А без останнього вона фізично не могла подати електронні декларації. Проте зробила це у паперовому вигляді, однак НАЗК не стало їх оприлюднювати.

Водночас, штраф, ще не найгірше, що загрожує жінці. Адже згідно із ч.2 ст.145 закону «Про судоустрій і статус суддів» відставка служителя Феміди і, відповідно, виплата довічного грошового утримання, припиняються у разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення умисного злочину.