Закон і Бізнес


Кодекс поведінки


№42 (1444) 26.10—01.11.2019
3542

У Вищій школі адвокатури прочитали курс про правила адвокатської етики в Україні та Європейському Союзі. В обговоренні взяла участь і партнер Incolanse, адвокат Ольга Драчевська.


Учасники вебінару поговорили про конфіденційність, рекламу та дисциплінарні стягнення. Українські адвокати повинні дотримуватися, крім національних правил адвокатської етики, також і кодексу поведінки європейських адвокатів країн ЄС.

Адвокати з ЄС мають дотримуватися загального кодексу правил для адвокатів країн співтовариства.

Так, адвокат у ЄС має право вимагати гонорар в іншого адвоката за рекомендацію клієнтові. Якщо адвокат доручає колезі вести справу, то в разі неплатоспроможності клієнта має сам заплатити гонорар.

Що стосується штрафів, то якщо в нашій державі існує лише 3 види стягнень: попередження, припинення та позбавлення права на професійну діяльність — то в країнах ЄС за попередженням іде догана, потім штраф і тільки як найвища міра — припинення діяльності та виключення з колегії адвокатів без права поновлення.

Також адвокат має дотримуватися дрес-коду. В Україні 37% скарг від суддів, які надходять до КДКА, стосуються саме зовнішнього вигляду адвоката.

Окрему увагу було приділено саморекламі адвоката у ЄС. Реклама має бути стримана й етична, адже все це формує репутацію та враження клієнта про захисника.