Закон і Бізнес


Про проект землеустрою


№42 (1444) 26.10—01.11.2019
15076

Ненадання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення ділянки або вмотивованої відмови в його наданні у встановлений строк не перешкоджає розробленню такого проекту, оскільки особа має право замовити його самостійно.


Про це нагадав Касаційний адміністративний суд (справа №420/5288/18). Також він відзначив, що дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення ділянки не є рішенням, без якого не може бути реалізоване право на її отримання у власність.

У разі протиправної бездіяльності відповідного органу, що полягає в ненаданні дозволу в належній формі в установлений строк, відповідно до абз.3 ч.7 ст.118 Земельного кодексу особа має право замовити проект без надання такого дозволу. Про це вона письмово повідомляє відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До повідомлення додається договір на виконання робіт щодо землеустрою для відведення ділянки.

Оскільки головне управління Держгеокадастру лише надіслало позивачу лист, в якому повідомило про відсутність підстав для надання дозволу на розроблення проекту, КАС розцінив це як протиправну бездіяльність. Адже такий документ не є рішенням суб’єкта владних повноважень (індивідуальним актом) у розумінні п.19 ч.1 ст.4, ч.1 ст.19 Кодексу адміністративного судочинства. Тобто відповідач не прийняв жодного з передбачених у ст.118 ЗК рішень.